​​​​Op Welke Leeftijd Begint De Overgang En De Menopauze?

  • Home
  • /
  • Op Welke Leeftijd Begint De Overgang En De Menopauze?

Elke vrouw gaat ermee te maken krijgen, de overgang. Je denkt hier al signalen van te zien maar vraag je eigenlijk af op welke leeftijd de overgang het meeste begint?

In dit korte artikel leg ik alles haarfijn uit. Ben je niet zeker over de klachten? Check dan even dit artikel met de 15 meest voorkomende overgangsklachten.

Veel vrouwen leven in onzekerheid omdat ze nog niet weten dat de menopauze min of meer te voorspellen is. De laatste menstruatie van een westerse vrouw zit tussen hun veertigste en zestigste levensjaar. De gemiddelde leeftijd van de vrouw die aan de menopauze begint is 51.

Factoren Van De Overgang

Weet je nog wanneer je moeder in de overgang kwam? Of kan je dit nog vragen? De menopauze is namelijk genetisch verbonden en zal dus rond dezelfde tijd plaatsvinden. De kans is super groot dat jij rond dezelfde tijd als je moeder in de menopauze komt. Het is dus van cruciaal belang om te weten wanneer je moeder in de menopauze kwam.

leeftijd van de overgang en de menopauze

Voorspellen Van De Menopauze

Als je ouder bent dan 40, kan je steeds beter en preciezer voorspellen wanneer je in de overgang komt en wanneer de menopauze is. Ben je op dit moment ouder dan 45? Menstrueer je minstens 3x niet achter elkaar? Dan is de kans heel groot dat je de menopauze bijna bereikt hebt. Wil je dat de menopauze niet komt? Dan moet je onmiddellijk stoppen met roken. Dit kan wel eens helpen, maar verder kan je er helaas vrij weinig aan doen.

Hoelang Duurt De Overgang?

Dit is altijd een erg lastig onderwerp. Bij elke vrouw duurt dit natuurlijk anders. We zijn helaas geen voorgeprogrammeerde robots waarbij we in kunnen stellen hoelang iets precies duurt.

Ook de duur kan je een klein beetje afkijken van je moeder. Dit zal waarschijnlijk ongeveer hetzelfde zijn. De gemiddelde leeftijd voor een vrouw waarbij de menstruatie wegblijft is 4 jaar.

Feiten & Weetjes Over De Overgang

  • De overgang begint vaak tussen de 45 en 55 jaar
  • Op de leeftijd van 50 hebben de helft van de vrouwen hun menopauze bereikt
  • Een vrouw kan ook eerder in de menopauze komen, dit is dan soms al in de 20
  • Vrouwen die roken komen sneller in de overgang (nog een reden om te stoppen) 😉

Overwin Je Overgang

Hulp bij het overwinnen van de overgang? Dan is Ria Kamelle de mentor doe je moet hebben. Ria heeft de overgang zelf al meegemaakt en een compleet boek geschreven over de overgang en hoe je deze prettig kan doorlopen.

Het boek heet: ‘Overwin Je Overgang’. Ik heb voor jou een uitgebreide review geschreven om te kijken of het wat voor jou is. De ‘Overwin Je Overgang’ review lees je hier.

Veel succes!