​​​​Wat Zijn De Symptomen Van De Overgang? De #15 Meest Voorkomende!

  • Home
  • /
  • Wat Zijn De Symptomen Van De Overgang? De #15 Meest Voorkomende!

Je bent een vrouw die last denkt te hebben van de overgang. Maar wat zijn de symptomen van de overgang en hoe weet je of je ook met de overgang te maken hebt?

In dit artikel leer je wat de 15 meest voorkomende klachten van de overgang zijn. Heb je last van een of meerdere van deze? Los het direct op!

Symptoom #1 – Opvliegers

Ongeveer 70% van de vrouwen heeft last van opvliegers als zij in de menopauze zitten. Je krijgt uit het niets een tijdelijk warm gevoel dat zich helemaal over het lichaam verspreidt. Bij veel vrouwen komt het voor dat ze enorm gaan blozen in het gezicht. Ook merken ze een verhoogde temperatuur van het lichaam.

Symptoom #2 – Stemmingswisselingen

Je kent het waarschijnlijk wel. Het gevoel dat je in de achtbaan zit, terwijl je gewoon thuis op de bank zit. Je gemoedstoestand is heen en weer aan het schieten en het lijkt alsof je niet uit die achtbaan kan komen. Stemmingswisselingen komen in allerlei soorten en maten en kunnen ontzettend intens zijn. Vaak wordt dit helaas onderschat.

Als je begrip van andere kan krijgen, is dat vaak een stuk prettiger. Helaas zien we vaak genoeg dat dit niet het geval is, wat de stemmingswisselingen kunnen verhogen.

Het is niet makkelijk, zomaar in tranen uitbarsten of ontzettend prikkelbaar zijn terwijl je niet weet hoe dit komt. Soms leid dit helaas tot heftige ruzies en komen er scheidingen uit voort.

Gelukkig is dit probleem algemeen bekend en kan het opgelost worden. Neem contact op met je huisarts en win advies in over stemmingswisselingen.

Symptoom #3 – Gewichtstoename

Heb jij ook zo’n ontzettende hekel aan de weegschaal? Je bent niet alleen! Heel veel vrouwen voelen zich hetzelfde en weten hoe het is om tijdens de overgang een enorme gewichtstoename te ontwikkelen. Vaak nog terwijl ze hetzelfde eten!

Het voedsel dat wij hier nuttigen slaat tijdens de overgang nog sneller op de heupen van een vrouw. Dat is een van de redenen waarom gezonde voeding juist in deze fase ook super belangrijk is.

Symptoom #4 – Verlies Van Je Libido

Seks tijdens de overgang is iets wat heel veel vrouwen niet prettig vinden. Een laag libido hebben is niet zo erg als je geen relatie hebt, maar als dit wel zo is kan het wel eens problemen opleveren. Als je partner een bepaalde verwachting heeft kan dit namelijk wel problemen opleveren.

Op dit gebied ervaart iedereen pieken en dalen. Dit hoeft dan verder ook geen probleem te zijn, goed praten helpt meestal al enorm.

Symptoom #5 – Vermoeidheid

Je energie level is bijna 0. Je hebt ook nergens zin meer in want je bent altijd zo vervelend moe. Ook dit is een van de nummer 1 klachten van vrouwen tijdens de overgang. Helaas kan dit van grote invloed zijn op je dagelijkse leven. Je partner gaat dit ook ervaren en dat komt het humeur van jou en van hem niet ten goede.

Het belangrijkste is om regelmatig rust te nemen. Anders heb je te veel last van een slecht concentratievermogen, prikkelbaarheid en heb je geen aandacht meer voor dingen die wel belangrijk zijn.

Het is belangrijk om in beweging te blijven en een goed dieet te volgen.

overwin je overgang vermoeidheid

Symptoom #6 – Vaginale Droogheid

Hier hebben vrouwen in de overgang het liever niet over. Het is geen makkelijk onderwerp, en dat is te begrijpen. Helaas is het veel voorkomend en is het niks om je voor te schamen. Het verlies van vochtigheid kan er voor zorgen dat je een geïrriteerde vagina krijgt. Je begrijpt dat ook seks dan een stuk ongemakkelijker wordt. Zonder vocht ben je ook vatbaarder voor verschillende infecties.

Symptoom #7 – Slaapstoornissen

Je bent ’s nachts regelmatig wakker. Je merkt dat je veel aan het draaien bent of kan gewoon niet in slaap komen. Ook dit kan een oorzaak van de overgang zijn. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen hier ruim voor de menopauze al last van kunnen hebben. Dit wordt geschat op zo’n 6 a 8 jaar van tevoren. Dit komt mede door veranderingen in de hormoonspiegel.

Symptoom #8 – Geheugenverlies

Kleine maar toch belangrijke dingetjes die je begint te vergeten. Je merkt dit ook op. Een verjaardag die je helemaal vergeten was en waar heb je nou toch die autosleutels gelaten?

Vrouwen ervaren dit geheugenverlies heel vervelend. Als je hier last van heb kan ik je gelukkig geruststellen, het is tijdelijk. Geen zorgen!

Meestal is de geheugenverlies een direct gevolg van concentratievermogen. Dit kan je trainen door veel te werken aan je fitheid en door je stress niveau te verlagen.

Symptoom #9 – Geen Concentratievermogen

Zoals ik al een aantal keer eerder benoemd heb, is dit een veel voorkomend symptoom. Je hebt weinig slaap en slechte nachten achter de rug. Dit kan de oorzaak van een concentratieprobleem zijn.

Probeer echt voldoende rust en ontspanning te zoeken, dit zorgt voor een lager stress niveau. Ook dit helpt heel goed bij het verbeteren van je concentratievermogen. Dit kan door sporten, mediteren etc. Zoek iets waardoor je je ontspannen gaat voelen!

Symptoom #10 – Verhoogde Hartslag

Als je dit al meegemaakt hebt, schrok je waarschijnlijk wel even. Je rikketik gaat enorm tekeer. Dit is toch een van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang en vrij ‘normaal’.

Alle vorige symptomen kunnen bijdragen aan een verhoogde hartslag. Weinig nachtrust en opvliegers zijn niet heel goed voor je namelijk! Helaas kan je dit niet tegengaan en moet je het echt uitzitten.

Het is wel belangrijk om contact te hebben met de huisarts als zoiets als dit gebeurt. Je hart is super belangrijk en je weet nooit zeker of het echt door de overgang komt.

overwin je overgang verhoogde hartslag

Symptoom #11 – Angst

Paniekaanvallen, kortademigheid en hartkloppingen kunnen allemaal gevolg zijn van angst. Angst dat zorgt voor verlies van emotionele controle en veel onrust stookt.

Het is heel vervelend om angst in deze maten te ervaren. Er wordt dan ook geadviseerd om echt met iemand te praten over je angstgevoelens. Helemaal als ze erger worden.

Symptoom #12 – Depressie

Je bent voor een langere tijd ‘down’. Je weet eigenlijk niet waarvoor je alles toch doet en je merkt dat je nergens meer zin in hebt. Dit kunnen symptomen zijn voor een depressie.

Helaas ervaren veel vrouwen dit probleem en kost het ze heel veel energie. Praten helpt vaak al. Als het nodig is kan je ook zeker contact opnemen met de dokter. Gewoon om even wat zekerheid te hebben. Je komt er altijd wel uit 😉

Symptoom #13 – Hoofdpijn

Alle vorige symptomen of overmatig gebruik van alcohol of drugs kunnen allemaal oorzaak zijn van een irritante hoofdpijn.

Je oestrogeen zakt ook en dit zorgt voor een langdurige hoofdpijn. Veel vrouwen weten niet dat ook dit bij de overgang hoort, omdat ze er toch al vaker last van hadden. Heb je koorts en hoofdpijn? Contact dan onmiddellijk de dokter.

Symptoom #14 – Spierspanning

Je kent het gevoel van spierpijn als je ziek bent wel. Dit gevoel kan je ook krijgen tijdens de overgang. Veel stijve spieren en gewrichten. Dit kan zich snel ontwikkelen als je een lage weerstand hebt of veel stress ervaart.

Deze symptomen kan je verminderen, dan zal ook de spierspanning minder worden gelukkig. Zorg voor een gezonde levensstijl. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het!

Symptoom #15 – Paniekaanvallen

paniekaanvallen overwin je overgang

En last but zeker not least paniekaanvallen. Een van de meest slopende toestanden zijn paniekaanvallen. Je gaat opeens twijfelen aan alles. Is je relatie wel wat je wilt, heb je wel het juiste werk etc.

Helaas kan je niet veel doen tegen deze aanvallen. Ook hier kan het fijn zijn om even contact op te nemen met de dokter. Ik kan je wel geruststellen door te vertellen dat de paniekaanvallen na de overgang langzaam weg zullen gaan.

Direct Je Overgang Overwinnen?

Natuurlijk zijn er heel veel websites en producten die je van alles beloven en helaas niet waarmaken. Ik heb een uitgebreide review geschreven over het bewezen boek: Overwin Je Overgang van Ria Kamelle.

Al duizenden mensen hebben dit boek gebruikt om hun overgang makkelijk te overwinnen.

Nieuwsgierig? Lees dan hier mijn uitgebreide review over Overwin Je Overgang.