​​​​Mindful Leven (TIPS) Pas Deze #23 Tips DIRECT Toe!

  • Home
  • /
  • Mindful Leven (TIPS) Pas Deze #23 Tips DIRECT Toe!
Mindful Leven (TIPS)

Stukje bij beetje worden steeds meer mensen zich bewust van het ‘nu’. Als het goed is ben jij ook zo iemand, anders was je nooit op dit artikel terecht gekomen. Met deze mindful leven tips ga je een vliegende start maken en weer genieten van het nu.

Daarnaast zul je de fijne ‘bijwerkingen’ van mindful leven ook ervaren. Minder tot geen stress meer, veel meer genieten van elk moment, meer focus en meer tijd op een dag.

Klinkt dat goed? Lees dan heel snel door. Mijn advies is ook om gelijk te starten na het lezen van dit artikel. Met alleen lezen ga je er helaas niet komen 😉

Mindful leven is gelukkig niet zo moeilijk. Natuurlijk moet je, net zoals bij alle nieuwe dingen, even wennen en ook wat oefenen. Je zult merken dat je snel progressie maakt en je al direct resultaat zult gaan zien.

Door te beginnen met mindful leven ga je alle effecten al merken. Je wordt veel kalmer, kan meer genieten van de kleine momentjes, bent je veel bewuster van wat er allemaal gebeurt en bent veel vrolijker.

Je hoeft dit niet als de beste te kunnen om de effecten van mindful leven te gaan merken, er mee bezig zijn is genoeg. Mindful leven gaat een enorm goede impact maken op jouw leven. Ga dus snel beginnen met de 23 tips die hieronder beschreven staan.

”Our life is shaped by our mind, for we become what we think”

Buddha

Tip #1 – Doe even niks in de ochtend

Maar hier heb ik toch helemaal geen tijd voor? Dan maak je tijd, sta je even 10 minuutjes eerder op. Door in de ochtend even een momentje niks te doen, bewust zijn en dus even mindful wordt, heb je de rest van de dag veel minder stress en zul je je veel gelukkiger en ontspannen voelen. Dit is het vroeg opstaan meer dan waard, geloof me.

Tip #2 – Leef in het moment

Helaas piekeren we vaak over dingen die nog moeten gaan gebeuren. 9/10 keer spelen we al in ons hoofd af hoe dit gaat worden en raken we in de stress. Doe dit niet, het heeft namelijk helemaal geen zin.

Leef in het nu en bedenk je dat je toch niks kan veranderen en dat het bijna altijd zo loopt als je denkt. Als je dus continue met de gedachte in je hoofd zit dat iets helemaal fout gaat, dan gaat dit ook gebeuren.

Blijf bewust en laat het op je afkomen. Hou je bezig met wat er nu gebeurt en niet met wat er kan gaan gebeuren.

Tip #3 – Vind je eigen moment

Tip #3 - Vind je eigen moment gif

Veel mensen die mindful leven hebben hun eigen momentje op de dag om echt even hun gedachten bij het nu te houden en deze niet af te laten dwalen.

Veel mensen hebben dit momentje in de douche bijvoorbeeld. Concentreer je op het lekkere warme water en laat je gedachte niet afdwalen. Je kunt dit ook doen als je bijvoorbeeld tanden poetst. Hou je gedachte volledig bij het poetsen van je tanden.

Mijn favoriete momentje is tijdens de meditatie, waar het overigens ook voor bedoelt is. Ik hou mijn gedachte volledig bij mijn ademhaling. Adem in…. en weer uit. Als mijn gedachte afdwalen dan spreek ik dit ook in mijn gedachten uit.

Tip #4 – Kies je bewustzijn

Je bent je altijd bewust, tenzij je slaapt. Zorg dus dat je de juiste momenten kiest om je bewust van te zijn. Veel dingen doen er namelijk niet toe en bezorgen je alleen maar stress.

Tip #5 – Eet in het moment

Dit klinkt een beetje vreemd, maar wist je dat je een hele andere ervaring met eten kan hebben door minful te eten? Zorg dat je smartphone, radio, tv, boek of elk ander ding dat je af kan lijden uit de ruimte is.

Ga nu eens eten en richt je aandacht volledig op wat je eet. Helaas is dit tegenwoordig nodig. Vroeger had je hier geen last van. Eten en de krant lezen is namelijk best lastig.

Probeer het een keertje en laat het even weten als je ook een ervaring apart hebt gekregen 😉

Tip #6 – Jij bent jij

Jij bent jij. Iemand die gevoelens en gedachten heeft. Deze 2 dingen ben jij niet, maar je ervaart ze. Wees je hier bewust van. Dit kan heel handig zijn in sommige sutuaties.

Tip #7 – Thee momentje

Sommige mensen halen heel veel rust uit thee. Ja, je hoort het goed. Ga met je volledige aandacht rustig een kopje thee maken. Drink deze rustig op en wees je even bewust van het moment. Hou alle apparaten uit de buurt en zet geluiden en trillingen uit. Dit kan ook een goed ‘eigen momentje’ worden.

Tip #8 – Gevoelens & gedachten

Gevoelens en gedachten komen en gaan. Besef je dat ze niet persoonlijk en zeker niet allemaal waar zijn. Ook hier is het stukje bewustzijn weer heel belangrijk.

”Mindfulness is a way of befriending ourselves and our experience”

Jon Kabat-Zinn

Tip #9 – Wees geen snelheidsduivel

Ga lekker rechts rijden en trap dat gas niet te hard in. Doe het raam open als het mogelijk is en geniet gewoon van het ritje. Maak je niet zo druk, je komt toch wel op je bestemming. Die 5 minuten eerder maken niks uit.

Tip #10 – Wees dankbaar

In mijn optiek een van de belangrijkste dingen. Dankbaar zijn. Door dankbaar te zijn zul je jezelf veel fijner gaan voelen en dankbaarheid is altijd in het nu!

Tip #11 – Wandeling

Maak eens of meerdere keren per dag eens een wandeling. Dit kan met of zonder doel zijn. Maar geen doel dat haast heeft. De hond uitlaten is bijvoorbeeld al voldoende.

Ga een langer rondje lopen dan normaal. Loop ook een ander rondje en wees je bewust. Let op je ademhaling en kijk eens goed om je heen. Zie alle mensen doen wat ze altijd doen.

Tip #11 mindful leven - Wandeling

Tip #12 – Lezen

Lezen is een goede manier om nieuwe dingen te leren en even tot rust te komen. Mits je dit op de juiste manier doet natuurlijk. Het is namelijk belangrijk dat je in stilte leest zonder dat iemand je kan storen.

Aan het begin gaat dit misschien lastig, maar je zult merken dat je steeds meer in het boek zit naar mate je verder leest. Op een gegeven moment vliegt de tijd echt voorbij.

Tip #13 – Stop met verwachtingen hebben

Door het hebben van verwachtingen ontstaan vaak emoties. Dit zijn niet altijd goede emoties, terwijl dit helemaal niet nodig is. Als je namelijk geen verwachtingen hebt, kun je ook geen negatieve emoties ervaren.

Bedenk minder van tevoren en leef meer in het moment. Heel belangrijk bij het bereiken van mindful leven.

Tip #14 – Dankbaarheid naar personen

We hebben het net al even gehad over dankbaarheid in het algemeen, maar dankbaarheid naar personen is ook heel belangrijk. Zoek eens 1 of meerdere personen waar je super dankbaar voor bent en ga die eens observeren. Voel de liefde en dankbaarheid en probeer die over te brengen zonder iets te zeggen.

Tip #15 – Negativiteit

Wees niet negatief over jezelf en probeer de gedachten die toch doorkomen te laten gaan. Negatief denken is echt het grootste vergif voor jezelf. Het is echt niet nodig.

Tip #16 – Stop met roddelen

Tip 16 brengt ons ook bij tip 17. Roddelen, stop ermee. Dit is vaak negatief en is net zo goed gif. Voor zowel jou als de persoon waar je over praat.

Tip #17 – Houd te telefoon vaker in je zak

Om goede en persoonlijke relaties op te bouwen is het belangrijk om dat toestel eens in je zak te houden. Ongeacht of de persoon tegenover je dit wel doet. Ze zullen hem vanzelf weg stoppen als ze zien dat jij hem niet pakt.

Goede relaties zijn super belangrijk binnen het mindful leven.

Tip #17 - Houd te telefoon vaker in je zak

Tip #18 – Werk mindful

Het is belangrijk om mindful leven ook op je werk toe te passen. Dit kun je doen door een aantal van de belangrijkste taken te kiezen en hier je volledige focus op te leggen. Rangschik deze belangrijke taken ook weer van meest belangrijk tot minst belangrijk.

Tip #19 – Niet alles is wat het lijkt

Iemand is ontzettend erg aan het bumperkleven en daarvoor zag je hem/haar ook al asociaal rijden. Je wordt boos op deze persoon en gaat je ontzettend zitten ergeren in de auto.

Terwijl deze persoon het niet slecht bedoelt. Zijn/haar kind heeft een ongeluk gehad en is in het ziekenhuis opgenomen. Als ouder wil je hier zo snel mogelijk heen.

Zie dus niet overal het slechte van in, maar juist het beste. Dit is alleen maar fijn voor je innerlijke rust 😉

Tip #20 – Stel vaste ‘contact momenten’ in

Bekijk niet elke 5 minuten van de dag je whatsapp of je email. Stel 3 vaste momenten in en hou je hieraan. Dit brengt je meer rust.

Tip #21 – Geen geluid of trilling

Aansluitend op tip 20 is het belangrijk dat je je telefoon ook op stil zet. Constant afgeleid worden als er weer een geluidje of trilling uit je telefoon komt is niet goed voor je rust.

Tip #22 – Televisie weg

Een televisie is ontzettend zonde van je tijd en je geluk. Meestal zie je alleen maar vervelende dingen op de tv waardoor je niet positief meer bent. Dit is ook niet best als je een mindful leven wil leven.

Tip #23 – Kleine ‘nu’ momentjes

Neem elke dag een paar kleine ‘nu’ momentjes als het even te veel wordt. Even 5 minuten mediteren of even een rondje lopen en je bewust zijn is al genoeg.

Mindful Leven Voor Beginners

Mindful leven voor beginners kan knap lastig zijn. Ik hoop dat je met deze tips een heel end kunt komen. Als je nog vragen hebt kun je ze altijd achterlaten.

Ik heb zelf de kennis opgedaan bij de beste cursus mindful leven van Nederland. De cursus ”mindfulness voor het dagelijkse leven”. Nieuwsgierig? Ik heb hier een uitgebreide review over geschreven.

”Every morning we are born again. What we do today is what matters most”

Buddha