​​​​Zelf Kippen Houden? Doorloop Eerst Deze #6 Stappen!

  • Home
  • /
  • Zelf Kippen Houden? Doorloop Eerst Deze #6 Stappen!
zelf kippen houden

Zelf kippen houden wordt steeds normaler en aantrekkelijker voor gezinnen. Kippen zijn makkelijk in onderhoud en je hoeft geen eieren meer te kopen 😉

Zelfs in gewone woonwijken zien we veel mensen die beginnen aan het houden van kippen, maar weten eigenlijk vrij weinig over dit onderwerp. Waarschijnlijk ben je zelf ook zo iemand en dat geeft natuurlijk helemaal niks!

Dit artikel is speciaal voor mensen zoals jou. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je kippen moet houden en hoe je een hok kunt gaan bouwen.

Stap #1 – Koop Een Groepje Kippen

Kippen leven in toompjes, ook wel groepjes kippen. Als je kippen gaat aanschaffen is het belangrijk om een groepje van 3 of meer kippen te kopen. Het is niet noodzakelijk om hier ook een haan bij te nemen.

Jonge kippen zijn beter dan oude. Deze kun je namelijk veel makkelijker tam maken. De kippen moeten bij voorkeur niet ouder dan 4 maanden zijn.

Als de kippen eenmaal een maand of 6 zijn, dan zullen ze eieren gaan leggen. Dit kenmerkt zich doordat de kippen meer geluid gaan maken en de kam roder en groter wordt.

Goede zorg voor de kippen betekent de lekkerste eieren!

Stap #2 – Kies Het Juiste Kippenras

Je kunt niet zomaar een aantal kippen kopen en deze in een hok stoppen waar niet over na gedacht is. Sterker nog, het aantal kippen en het ras van de kippen bepaald wat de grootte van je hok moet worden.

Er bestaan ongeveer 400 kippenrassen. De keuze is dus enorm groot. Je kunt kiezen tussen dwerg rassen en grote rassen en ook nog eens in legkippen en sierkippen.

Je raad zelf al wat het verschil is. Legkippen zorgen voor een aanzienlijk hoger aantal aan eieren als we deze vergelijken met de sierkippen. Sierkippen leven daarentegen weer een stuk langer dan legkippen. Dit is ongeveer tussen de 6 en 9 jaar.

Het ras dat je kiest bepaalt ook het karakter van de kippen. Als je kiest voor een oud-Hollands ras dan heb je grote kans dat ze een stuk afstandelijker zijn, terwijl Aziatische rassen vaak heel tam zijn.

De rassen: Brahma, Antwerpse baardkriel en Cochinkriel zijn heel rustig en ook goed bij kinderen. Als je kinderen hebt of deze in de toekomst wilt hebben, is dit de juiste keuze.

Stap #3 – Het Goede Kippenhok

Kippen kun je alleen kopen als je de beesten ook echt ruimte kunt geven. Als dit niet geval is dan wil ik je toch adviseren om geen kippen aan te schaffen.

Het juiste kippenhok heeft een plek waar de kippen in kunnen overnachten en een ren waar de overdag lekker ruim in kunnen rondscharrelen. Bovendien moeten de kippen de ruimte hebben om te leggen, het hok moet dus groot genoeg zijn.

Voor elke kleine kip kun je 0,25m2 voor het nachthok rekenen en 0,5m2 voor de ren. Als je grotere kippen hebt kun je deze aantallen zeker verdubbelen.

Om het jezelf gemakkelijk te maken is het belangrijk dat je een hok hebt waar je zelf ook goed bij alles kunt. Zo kun je het veel beter onderhouden.

zelf kippen houden kippenhok

Kippenhok Zelf Maken Of Kopen?

In mijn optiek is het bouwen van een kippenhok een stuk beter dan het kopen van een standaard kippenhok. Zelf een kippenhok bouwen zorgt er namelijk voor dat je de afmetingen zelf kunt bepalen en een prachtig hok kunt bouwen die bij je tuin past.

Bovendien moet je een kippenhok die je koopt ook nog eens in elkaar gaan zetten. Het is in ieder geval belangrijk dat je een kippenhok bouwt of koopt met gladde wanden en weinig kieren, zo komen er geen bloedluizen in.

Met de Kippengids heb je honderden blauwdrukken om zelf een kippenhok te bouwen en leer je zelf kippen houden. Bekijk hier mijn uitgebreide review over dit product!

Nachthok Bouwen

De wanden van een juist kippenhok zijn dus zo goed als glad en bevatten weinig kieren. Als er toch kieren zijn is dit geen probleem, als je ze maar dicht maakt. Je wilt echt geen bloedluizen in je hok. Het is ook belangrijk dat je een zitstok maakt die ongeveer 3,5-4,5 cm breed is. Één enkele kip gebruikt gemiddeld 25 cm aan zitstok. Vergeet ook de ventilatie niet, maar pas op dat het niet gaat tochten.

Legnest Bouwen

De kippen hebben een plek nodig waar ze in alle rust kunnen zitten. Hierdoor krijg je verse eieren. Een legnest is hier uitermte geschikt voor. Het betreft een dichte ruimte waar de beesten hun eieren kunnen leggen. Voor elke 3 kippen bouw je één legnest!

Kippenren Bouwen

Muizen en vogels wil je voorkomen in je kippenhok. Dit kun je doen door te kiezen voor het fijnste gaas. Als je dit niet doet heb je kans dat die beesten al het eten op eten of de kippen ziek maken. Wil je een modderpool voorkomen? Dan is het verstandig om een dak te bouwen op de kippenren. Door de zure ontlasting van de kippen gaat er namelijk niks meer groeien.

Het Schoonmaken Van Je Kippenhok

Zelf kippen houden is erg leuk, maar helaas hoort daar ook het schoonmaken van het kippenhok bij. Dit moet je zelfs wekelijks doen. Het is belangrijk dat je in ieder geval 1x per week de bodembedekking in het nachthok en de legnesten ververst.

Maak de zitstokken schoon en spit de grond om dat binnen het kippenhok valt. Eens in de zoveel tijd kun je het hok ook ontsmetten. Door dit allemaal regelmatig te doen voorkom je stank en ongedierte. Super belangrijk dus 😉

Stap #4 – Eten & Drinken

Kippen zijn gelukkig geen moeilijke dieren. Deze beesten hebben elke dag vers water en voer nodig. Een gewone legkip drinkt ongeveer 40ml water en eet 100 gram voer per dag. Als je kriekippen houdt, kun je uitgaan van de helft.

Dit zijn natuurlijk gemiddelde getallen, kijk het dus de eerste weken even aan. Als je kippen tekenen van honger of dorst tonen dan geef je ze vanzelfsprekend iets meer.

TIP: PLAATS DE VOER- EN DRINKBAK IN DE REN, ZO HOUDT JE HET NACHTHOK EEN STUK SCHONER.

Wat Voor Voer Geef Je De Kippen?

Het is belangrijk dat je de kippen elke dag het volgende geeft:

  • Onderhoudsvoer (legmeel of legkorrel). Zorg dat de kippen het binnen 12 uur op kunnen eten, zo blijft het vers en gaan de kippen zich niet vervelen.
  • Gemengd graan. Geef aan elk einde van de dag een schepje met gemengd graan aan de kippen. Je kunt ook overige groene groenten in de bakjes doen. Sla, andijvie etc. Doe dit niet te vaak en geef geen grote porties.
  • Maagkiezels. Dit gebruikt de kip om het eten te verteren en om de eischaal te maken. Doe dit in een losse bak en ververs de inhoud elke week.
zelf kippen houden voer

Wat Voor Drinken Geef Je De Kip?

Kippen kunnen regen- en kraanwater drinken. Als je het echt goed wil doen kun je hier ook vitamine aan toevoegen. Ook kun je hier medicijnen in stoppen als dit nodig is. Ververs het water elke dag om ziektes te voorkomen.

Verwen Je Kippen

Kippen vinden het erg lekker om kippensnacks te krijgen. Deze kun je bij elke dierenwinkel kopen en komen in verschillende vormen en maten. Deze snacks kun je ook gebruiken om de kippen tam te maken. Voor beide een win-win situatie dus 😉

Waar Koop Je De Kippen?

Je wil graag zelf kippen houden, maar dan moet je ze wel eerst kopen. Maar waar koop je nou eigenlijk de mooiste kippen? Dit kun je doen bij:

  • Winkeliers
  • Marktplaats
  • Handelaren
  • Hobbyfokkers

De laatste is mijn favoriete optie. Deze mensen fokken de kippen met heel veel plezier en verzorgen ze ook erg goed. Bovendien krijg je een hoop informatie van de fokker en is dit een stuk betrouwbaarder.

Koop nooit en te nimmer hele jonge kuikens. Deze moeten minstens 8 weken oud zijn. Vanzelfsprekend koop je kippen die raar doen en in een hoekje weggedoken zitten ook niet.

Het Vervoer Van Je Kippen

Vervoeren kun je doen in een kist of kartonnen doos met voldoende luchtgaten. De kippen kunnen vervoerd worden bij een temperatuur van ongeveer 10-20 graden. Vervoer de kippen niet met extreem koud of warm weer. Dit is ontzettend slecht voor de gezondheid van de beesten.

Je Kippen In Je Hok Zetten

Je hebt de kippen nu aangeschaft en hebt ze thuis. Je zet alle kippen nu bij elkaar in het nachthok en laat de schuif van dit hok de eerste nacht dicht zitten. Zo kunnen ze wennen aan het hok. Zet de schuif de volgende ochtend open en laat de kippen hun gang gaan. Het kan even duren maar ze zullen een voor een naar buiten komen.

Controleer de dagen erna of de kippen ook weer zijn gaan slapen in het nachthok. Als dit niet het geval is pak je de kippen op en plaatst je ze op de zitstok.

Stap #6 – Regelmatige Controle

Blijf de kippen regelmatig controleren. Een kip laat namelijk niet heel snel zien dat hij ziek is. Als je ziet dat een kip zich raar gedraagt, hij niet uit zijn hok komt of opgezette veren heeft dan heb je kans dat de kip ziek is.

Echter heeft een broedende kip vaak soortgelijke kenmerken. Als je twijfelt kun je het beste even een dierendokter bellen. Als je eenmaal weet hoe een zieke kip eruit ziet kun je dit de volgende keren vaak zelf al bepalen.

De Kippengids

De kippengids is een volledige gids waar alles te vinden is over zelf kippen houden en het bouwen van kippenhokken. Deze gids is van ongekende kwaliteit en kan jou als beginner in een klap een expert maken. Bovendien kost deze gids bijna niks.

Check voor meer informatie mij review over dit product: De Kippengids review