​​​​Wat Is Intermittent Fasting?

 • Home
 • /
 • Wat Is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting is razend populair geworden in een relatief korte tijd. Deze hype gaat heel de wereld over en schijnt goed te werken. Maar wat is intermittent fasting nou precies?

In dit artikel leg ik je uit wat het is en hoe je zelf kan beginnen met het toepassen.

Wat Is Intermittent Fasting?

Waarschijnlijk heb je het idee dat intermittent fasting een dieet is waar er gekeken wordt naar verschillende voeding. Dit is niet het geval. Dit dieet gaat niet perse om wat je eet maar om wanneer je eet.

Je eet nu niet meerdere maaltijden verdeeld over de hele dag, maar binnen een bepaald window of helemaal niet! IF gaat dus over het afwisselen van eet periodes met vast periodes. In de vast periodes mag je niks eten of tot je nemen wat calorieën bevat. Dranken zoals water, thee en zwarte koffie mogen dus wel. Deze dranken gaan ook je hongergevoel tegen.

Je zal merken dat je tijdens de vast periodes altijd wel een klein honger momentje gaat krijgen. Overwin dit moment en je zal zien dat je in principe de rest van de dag niet hoeft te eten. Het zit deels tussen je oren namelijk. Waarom? Omdat de mens vroeger soms dagen zonder eten zat, dit ‘oergevoel’ zit nog steeds in ons lichaam geprogrammeerd.

Intermittent Fasting Schema’s

Je hebt een aantal verschillende manieren van intermittent fasting. Hier vind je de 3 meest voorkomende:

 • Time restricted fasting: laten we gelijk met de deur in huis vallen, want dit is de meest gebruikte. Met deze vorm vast je op verschillende dagmomenten die je zelf kan kiezen. Je eet hier 8 uur per dag en de andere 16 uur vast je. Je eat-window kan je zelf kiezen, als je maar elke dag die 8 uur vol maakt.
 • Alternate day fasting: dit doe je door bijvoorbeeld 12 uur te eten en 36 uur te vasten. Het gaat hier dus om 2 dagen (48 uur). Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 24 uur te eten en 24 uur te vasten (48 uur).
 • Whole day fasting: de vorm spreekt voor zich. Je vast namelijk de hele dag. Doe dit niet te vaak, ongeveer 2 tot 3 dagen per week vasten. De rest van de dagen eet je gewoon volgens een normaal eet patroon.
intermittent fasting

Voor Wie Is Intermittent Fasting Geschikt?

Intermittent fasting is – als je een beetje doorzettingsvermogen hebt – een super handige methode om vet te verbranden. Onthoud wel dat je af gaat vallen door het hanteren van een negatief energiebalans. Als je dus meer eet dan je nodig hebt en je doet aan intermittent fasting, zal je niet gaan afvallen.

Intermittent fasting moet als een tool gebruikt worden om dat extra beetje meer af te vallen als je een negatief energiebalans hanteert. Helaas, je kan dus niet elke dag vasten en daarna naar de gele M. Bovendien zou dit alles behalve gezond zijn 😉

Deze methode is dan ook geschikt voor iedereen die bereidt is om te doen wat er nodig is. Probeer eerst eens te vasten tijdens een regulier eet patroon en ga daarna je voeding aanpassen. Stap voor stap werken naar je doel is altijd makkelijker en beter vol te houden dan in een keer radicaal omslaan.

Intermittent fasting is geschikt voor gezonde mannen en vrouwen van jong en oud. Mocht je problemen hebben met je gezondheid, dat raad ik altijd aan om een dokter te raadplegen.

Niet geschikt voor mensen met diabetes type 1 & 2, zwangerschap, ondergewicht en voor mensen die jonger dan 18 zijn of een eetstoornis hebben gehad.

Mag Je Wel Drinken Tijdens Intermittent Fasting?

Zoals ik al kort benoemd heb, mag je geen calorieën tot je nemen tijdens het vasten. Wat je wel mag zijn dus dranken zonder calorieën. Helaas bestaat er geen eten zonder calorieën.

coffee tijdens intermittent fasting

Denk bijvoorbeeld aan dranken als thee, zwarte koffie en water. Geef koffie met melk en suiker dus 😉

Je kan tot 40 calorieën tot je nemen om de vast niet te verbreken. Dit is erg weinig en zet je honger gevoel alleen maar aan. Mijn advies is dan ook om dit niet te doen. Wat je wel kan doen, en wat ik vaak doe, is een energiedrank zonder suiker drinken. Hier zitten vaak een paar calorieën in, dit is dus niet erg.

Voordelen Van Vasten

 • Je hebt de hele dag door structuur en houvast, dit is voor veel mensen zeker een voordeel
 • Je hoeft niet constant te denken aan eten. Dit scheelt je vooral een hoop tijd
 • Een effectieve manier om meer af te vallen
 • Je hebt meer concentratie in de ochtend
 • Je bent helderder in je hoofd

Nadelen Van Vasten

 • Je moet een goed doorzettingsvermogen hebben
 • Het is moeilijk als je samen woont met mensen met wie je normaal samen eet etc.
 • Je kan je zwak voelen tijdens het vasten, dit zie je dan terug in je sportprestaties
 • Niet geschikt voor mensen met diabetes type 1 & 2, zwangerschap, ondergewicht en voor mensen die jonger dan 18 zijn of een eetstoornis hebben gehad.

Meer Informatie?

Wil je nou meer informatie en weten hoe je het toe kan passen in jouw huidige situatie? Dan kan Mitchel van Duuren jou hier heel goed bij helpen.

Hij heeft het product ‘De Keto Revolutie’ ontwikkeld waarbij er gebruik wordt gemaakt van intermittent fasting. Je krijgt hier een compleet boek over intermittent fasting bij.

Lees snel mijn uitgebreide review over de Keto Revolutie van Mitchel van Duuren.