​​​​Wat Is If It Fits Your Macro’s (IIFYM)? Leer Nu Hoe Het Werkt!

  • Home
  • /
  • Wat Is If It Fits Your Macro’s (IIFYM)? Leer Nu Hoe Het Werkt!

Je bent actief in de fitness branche of hebt wel is gehoord van het fenomeen If It Fits Your Macro’s. Maar wat is If It Fits Your Macro’s nou precies?

In dit artikel leer je wat IIFYM is en hoe je zelf kan beginnen met het toepassen. Ook leer ik je nog een aantal andere handige methode.

Wat Is If It Fits Your Macro’s?

Meestal moet je dingen niet te letterlijk nemen, maar in dit geval wel. Het is namelijk heel simpel. Je eet op een dag wat er binnen je macronutriënten valt.

Het is dus geen dieet, wat vele mensen denken, maar meer een levensstijl. Je hebt per dag een X aantal calorieën nodig. Deze calorieën zijn verdeeld in verschillende macronutriënten. Het is belangrijk dat je de juiste balans vind en wat voor jou goed werkt. De juiste balans is namelijk de weg naar de beste resultaten.

resultaten iifym

Wat Zijn Macronutriënten?

Calorieën kan je onderverdelen in 4 verschillende macronutriënten. Dit zijn:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten
  • Alcohol

Alcohol is niet belangrijk en kan je gelijk vergeten. Alcohol gaat je namelijk niet helpen bij het behalen van je doelen. Tenzij je de verkeerde doelen gesteld hebt 😉

Per dag heb je dus de juiste verhouding macro’s nodig. Je hebt bijvoorbeeld 140 gram eiwit, 70 gram vet en 180 gram koolhydraten nodig. Het principe van IIFYM is dus heel simpel en leg ik in de volgende alinea uit.

Hoe Werkt If It Fits Your Macro’s

macrocalculator iifym

Je weet nu wat IIFYM is en waar het uit bestaat. Hoe pas je dit toe? Heel simpel. Met een macrocalculator bereken je precies welke verhoudingen je per dag nodig hebt. Vervolgens download je een app om bij te houden hoeveel je binnen krijgt.

MyFitnessPall

MyFitnessPall is de app die ik aanraad. Je kan hier alle producten makkelijk in vinden en zelfs producten inscannen met de barcode. Door de producten in te voeren kan je precies zien wat je verhoudingen op het moment zijn en wat je nog allemaal moet eten om aan je macronutriënten van die dag te komen.

Maar Wat Eet Je Dan?

Dit is het mooiste stukje aan IIFYM. Omdat het geen dieet is hoef je niet alleen maar rijst met broccoli en sla te eten. Het moet simpelweg in je dieet passen (IIFYM). Je kan dus prima een pizza eten en invoeren in MyFitnessPal en vervolgens kijken wat je nog moet eten om de juiste verhoudingen te halen.

Natuurlijk is het belangrijk om goed en gezond te eten. Je hebt gewoon je vitaminen en mineralen nodig, en alleen pizza’s gaan je geen energie geven voor je trainingen. Bovendien is het gewoon slecht voor je.

De ongeschreven regel voor IIFYM is 80% gezond en 20% ongezond. Hier kan je natuurlijk af en toe vanaf wijken door een pizza te eten, maar doe dit niet te vaak.

Video Uitleg Van Merijn Schoeber

Hulp Nodig Met Het Behalen Van Resultaten?

Voor de beginner kan het vaak lastig zijn om te starten met IIFYM en de juiste resultaten te behalen. Ben je een beginner of vind je dit nog een lastig principe?

Lees dan direct mijn Droog Trainen Protocol Vrouwen (als je een vrouw bent) of mijn Droog Trainen Protocol Mannen (als je een man bent)