​​​​Wat Is Een Ketogeen Dieet?

 • Home
 • /
 • Wat Is Een Ketogeen Dieet?
afvallen met het ketogeen dieet

Je hebt verschillende diëten geprobeerd, maar niks werkte echt. Je hebt van de Amerikaanse hype het ketogeen dieet gehoord, maar hebt nog geen idee wat dit precies inhoud.

Dan zit je op dit artikel helemaal goed. Ik leg je uit wat het ketogeen dieet is, voor wie het geschikt is en hoe je ermee kan beginnen. Dit is de eerste stap naar je droomlichaam, gefeliciteerd!

Wat Is Een Ketogeen Dieet

Een ketogeen dieet is gebaseerd op zo weinig mogelijk koolhydraten. Doordat je minder koolhydraten eet kan je hoger in vet gaan eten. Klinkt al direct goed toch?

Vaak wordt het ketogeen dieet gebruikt om epilepsie bij kinderen een halt toe te roepen. Het ketogeen dieet zorgt voor een versterkte reactie van het hongergevoel bij het gebrek aan koolhydraten. Je gaat dus sneller verbranden.

Sinds de jaren 20 wordt het dieet al gebruikt om epilepsie tegen te gaan. De aangemaakte ketonen kunnen het effect van epilepsie sterk verminderen. Dit is bewezen in meerdere onderzoeken.

Er zijn verschillende soorten van het ketodieet. Dit zijn:

 • Het klassieke ketogeen dieet. Dit de oudste en strengste variant. Hier ben je continue met je eten bezig en zal je echt alles tot de gram af moeten wegen. Schatten mag dus absoluut niet. Aan de hand van een specialist (diëtist) wordt je calorie-inname berekend. Deze inname zal erg beperkt zijn. De verdeling in calorieën is vaak als volgt: 80-90% langeketenvetzuren, 6-8% eiwit en 2-4% Koolhydraten. Deze procenten verdeel je dus over je dagelijkse behoeften.
 • Gemodificeerd atkinsdieet. Bij dit gemodificeerde dieet heb je geen caloriebeperking. Je mag dus onbeperkt eiwitten en vetten tot je nemen. Ook schatten is hier toegestaan, je hoeft dus niet alles af te wegen als je een goed oog hebt. Bij dit dieet is de calorieverdeling als volgt: 60-70% langeketenvetzuren, 25-30% eiwitten en 5% koolhydraten.
 • Het lage-glykemische-indexdieet. In dit dieet zijn alleen koolhydraten met een lage glykemische index waarde toegestaan. Dit zorgt ervoor dat je meer koolhydraten per dag mag eten. De verhouding in calorieën is als volgt: 60-70% langeketenvetzuren, 20-30% eiwit en 10% koolhydraten.
 • Middellange-ketentriglyceridendieet (MCT-dieet). Middellange-ketentriglyceriden worden sneller en beter opgenomen en zijn meer ketogeen dan langeketen vetten. Zo genereer je meer ketonen. Als je meer ketonen aanmaakt kan je meer eiwitten en koolhydraten tot je nemen (vergeleken met een klassiek ketogeen dieet). De verhoudingen zijn: 71% middellangeketenvetzuren, 10% eiwit en 19% koolhudraten.
 • Het aangepaste MCT-dieet. Dit is een variant van bovenstaande dieet. In dit dieet staat het centraal dat je beide vetzuren (langeketen- en middellangeketenvetzuren) combineert. De verhoudingen zijn dan ook iets anders dan normaal, namelijk: 30% MTC-olie, 40-50% langeketen- of conventionelevetzuren, 10-20% eiwit en 5-10% koolhydraten.
afvallen met het ketogeen dieet

Afvallen Met Een Ketogeen Dieet

Veel di:eten van deze tijd hebben weinig koolhydraten als basis. Je ziet veel verschillende koolhydraatarme diëten voorbij komen. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar Atkins. Hoe val je af met een ketogeen dieet?

Een negatief energiebalans leidt altijd tot gewichtsverlies. Dit is makkelijk te bereiken door weinig tot geen koolhydraten te eten. Dit is een van de snelste manieren om een energietekort te hanteren, vandaar dat deze diëten vaak als een van de beste beschouwd worden.

Vaak zie je helaas dat veel mensen terugvallen in hun oude patroon, nadat ze kilo’s zijn afgevallen. Uit onderzoek is gebleken dan maar liefst 90% van de mensen terugvalt in hun oude patroon. Dit kan je vaak voorkomen door het hebben van een mentor of het volgen van een goed programma.

Wat Is Het Verschil Tussen Een Koolhydraatarm- En Een Ketogeen Dieet?

Bij een koolhydraat arm dieet worden in plaats van heel veel vetten meer eiwitten gegeten. Zo zorg je voor het meeste spierbehoud bij het afvallen. Dan focus je dus wel op gewicht verliezen, maar echt alleen de vetten.

Bijwerkingen Van Het Ketogeen Dieet

Als je het alleen gaat proberen kan je tegen veel problemen aanlopen, omdat je niet precies weet wat je moet doen. Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden die je kunnen hinderen in het dagelijks leven. Dit kunnen zijn:

 1. Vermoeidheid
 2. Gevoel dat je afwezig bent
 3. Hypoglykemie
 4. Een slecht werkende stoelgang
 5. Aanzienlijk tekort in voeding
 6. Nierstenen

Als je net gestart bent met een ketogeen dieet moet je je lichaam eerst de tijd geven om te wennen. Dit kan wel even duren namelijk. Ook dit kan een aantal bijwerkingen als licht in het hoofd, misselijkheid, zwak zijn, vermoeid raken, koud hebben, hoofdpijn en diarree.

Zorg altijd dat je eerst een dokter geraadpleegd hebt voordat je begint met een ketogeen dieet. Of zorg voor de juiste mentor en/of het juiste programma. Professionals zijn erg belangrijk!

Voor Wie Is Het Ketogeen Dieet Geschikt?

Het ketogeen dieet is geschikt voor elk gezond persoon die een aantal kilo’s kwijt wilt. Ga dus zeker eerst na of je geen lichamelijke problemen hebt. Het ketogeen dieet is een extreme vorm van diëten en kan verschillende klachten met zich meebrengen of versterken!

Het is dus altijd verstandig om eerst een dokter te raadplegen als je niet zeker bent of je hier wel mee kan beginnen. Verder is het dieet dus geschikt voor man, vrouw, jong en oud. Als je onder de 18 bent moet je het wel overleggen met je ouders of een voogd.

afvallen met het ketogeen dieet

Hulp Met Een Ketogeen Dieet?

Zoals ik al een aantal keer verteld heb, is het belangrijk om de juiste mentor of het juiste programma te hebben. Mitchel van Duuren is een expert op het gebied van diëten en heeft al verschillende producten op de markt.

Het beste ketogeen dieet komt dan ook van zijn hand en heet: de Keto Revolutie.

Benieuwd naar dit product? Lees dan hier mijn uitgebreide review over de Keto Revolutie van Mitchel van Duuren.

Succes met het afvallen!