​​​​Wat Is Een Keto Dieet? Alle Informatie & Gratis Recepten!

 • Home
 • /
 • Wat Is Een Keto Dieet? Alle Informatie & Gratis Recepten!

Tegenwoordig zijn heel veel diëten gebaseerd op een keto dieet. Maar wat is dat nou precies voor een dieet? Voor wie werkt een ketogeen dieet en hoe kan je het beste beginnen?

In dit artikel krijg je antwoord op alle bovenstaande vragen. Zoek uit of het wat voor je is en start direct. Als je wacht op het juiste moment om te starten, ga je helaas nooit beginnen. Het juiste moment komt namelijk nooit, dus het beste moment om te starten is nu!

Wat Is Een Keto Dieet?

Een keto, ook wel ketogeen, dieet is een dieet dat gebaseerd is op zo weinig mogelijk koolhydraten. Om toch voldoende stoffen binnen te krijgen verhoog je je vetten aanzienlijk en je eiwitten ook een beetje.

Dit is een dieet dat in Amerika ontzettend populair is en naar Nederland en de rest van Europa is over komen waaien. Je leest er steeds meer over en ziet steeds meer resultaten van mensen die een keto dieet volgen.

Sommige experts zeggen dat het niet gezond voor je is. Ketogenese is namelijk al zo oud als de mensheid. We hebben het altijd al in ons gehad en het hoort ook bij ons en het dagelijkse leven.

Als je te weinig koolhydraten eet, voed je je hersenen geen glucose. Dit is de voeding die voor je hersenen het belangrijkste is. Omdat je hersenen niet voldoende voedsel krijgen, breken ze je reservevoorraad ketonen aan. Dat noemen we dan ook wel ketogenese.

Zie het als een hybride wagen die stil komt te staan omdat het geen benzine meer heeft. Deze schakelt nu over op elektriciteit.

Daar tegenover bestaan er ook artikelen die beweren dat koolhydraten juist slecht zijn voor je lichaam en je ziek maken. De reden hiervoor is omdat ze schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hierdoor kun je minder energie hebben, in depressie komen en noem maar op.

Zo blijven er altijd artikelen tegen elkaar opboksen op het internet. Feit is dat beide niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Wat wel feiten zijn, zijn de resultaten van mensen die een keto dieet volgen. Iedereen valt hier namelijk een goed aantal kilo’s mee af. En daar gaat het in dit geval om.

wat is een keto dieet

Keto Dieet Recepten

Een keto dieet bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten. De verdeling is als volgt:

 • 20% Eiwitten
 • 75% Koolhydraten
 • 5% Vetten

Ja, 5% aan koolhydraten. Dit is ongeveer een half stokbroodje. Een voorbeeld schema van een keto dieet ziet er dan ook zo uit:

Keto Dieet Gratis Recepten

Ontbijt:

 • 4 eieren
 • 1/2 avocado
 • 1 tot 2 eetlepels olijfolie

Lunch:

 • 125 gram gebakken zalm
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/2 bos asperges
 • 1 tot 2 eetlepels boter

Diner:

 • Ribeye-steak
 • 450 gram spinazie
 • Kokosolie
 • 100 gram macadamianoten

Zoals je waarschijnlijk zelf al gezien hebt, eet je heel veel vet. Als je dit fijn vind is het een dieet wat je makkelijk vol kan houden. Je zult ook minimaal last hebben van een hongergevoel, omdat je wel nog genoeg eet.

Zijn Er Keto Dieet Pillen?

Een keto dieet volg je normaal gesproken zonder pillen. Het dieet is op zich al zwaar genoeg voor je lichaam. Er zijn artikels op het internet die beweren pillen te hebben gemaakt om je te helpen bij het dieet.

Ze beweren dat de pillen helpen met het verbranden van vet voor energie. Dit is complete onzin en zonde van je geld. Koopt het vooral niet. Ga lekker aan de slag met het keto dieet zelf, maar koop geen pillen. Mocht je dit toch willen doen (omdat je eigenwijs bent) raadpleeg dan eerst een dokter.

wat is een keto dieet pillen

Is Een Keto Dieet Gevaarlijk?

Een keto dieet kan problemen veroorzaken of zelfs gevaarlijk zijn als je gezondheid niet in orde is. Als je bijvoorbeeld diabetes hebt of je al een tijdje niet gezond voelt raad ik altijd aan om je plan eerst met een dokter en eventueel met een diëtist te overleggen.

Zo begin je zeker aan je reis naar een slanker lichaam. Dit komt je altijd ten goede 😉

Voor Wie Is Een Keto Dieet Geschikt?

Een keto dieet is dus niet voor iedereen geschikt. Voor mensen met hart- en vaat ziektes is het niet aan te raden net zoals mensen met diabetes type 1 & 2. Mocht je het toch wel willen doen ondanks een twijfelachtige gezondheid dan moet je echt een dokter raadplegen.

Sommige experts noemen een keto dieet namelijk een ‘extreme’ vorm van diëten. In deze situaties is het altijd belangrijk om zeker te weten of het voor jou geschikt is.

Keto Dieet Medisch

Medisch niet in orde of twijfel je? Breng een bezoekje aan de dokter. Als hij je groen licht geeft weet je dat er niks fout kan gaan en kan je zonder zorgen af gaan vallen.

Keto Dieet Diabetes

Met diabetes type 1 & 2 kan je beter helemaal niet beginnen. Twijfel je hierover? Dan kan je ook het beste een bezoekje aan de dokter brengen. In sommige gevallen is alleen even bellen genoeg. Vaak weet de assistent dit ook wel te beantwoorden.

Ervaringen Keto Dieet

Als we gaan zoeken naar ervaringen met keto diëten, dan vinden we vooral veel ervaringen die op Facebook gedeeld worden.

Ervaringen koolhydraatarm 50 dagen programma
Ervaringen koolhydraatarm 50 dagen programma

Ook bekende Nederlanders zijn bezig met koolhydraatarme diëten. Dit is een Tweet van Nicolette van Dam:

Resultaat van de Afslank Receptenbijbel
Resultaat van de Afslank Receptenbijbel

De ervaringen die ik met je gedeeld heb, zijn van de twee grootste en bekendste keto diëten die momenteel op de markt zijn. Namelijk de Afslank Receptenbijbel van Drs. Oscar Helm. En het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman.

Starten Met Een Keto Dieet

Als je wil starten met een Keto dieet is mijn advies om met een van bovenstaande diëten te beginnen. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen wat je wil, maar dit zijn de beste keto diëten van de huidige markt.

Ik heb hier twee uitgebreide reviews over geschreven die je hier kan lezen:

Zeker als beginner zijn die diëten goed en makkelijk vol te houden. Veel succes met afvallen, vragen of reacties kun je hier beneden achterlaten.

Onthoud: Het juiste moment om te beginnen komt nooit, dus start vandaag!