​​​​Slaapproblemen? Lees Hier Wat De Oorzaken Zijn Van Slapeloosheid & Hoe Je Het Oplost

 • Home
 • /
 • Slaapproblemen? Lees Hier Wat De Oorzaken Zijn Van Slapeloosheid & Hoe Je Het Oplost
slapeloosheid afbeelding

Steeds meer mensen lijken in 2019 last te krijgen van slaapproblemen. Als jij op dit artikel bent gekomen, ben je er waarschijnlijk een van.

Momenteel lig je in bed en kan je weer is niet slapen, of ben je net wakker na weer een slapeloze nacht. Wat zijn nou toch de oorzaken van slapeloosheid en hoe kan je dit nou voor eens en altijd oplossen?

In dit artikel ga ik je alles vertellen over verschillende methode, maar ook medicatie. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel weer eens lekker kunt gaan slapen!

Wat Zijn De Symptomen Van Slapeloosheid?

De symptomen van slapeloosheid zijn niet heel moeilijk te herkennen. Waarschijnlijk ken jij namelijk al deze symptomen al.

Ten eerste kan je problemen ondervinden met de manier waarop je slaapt:

 1. Je wordt veel vroeger wakker in de ochtend
 2. In de nacht lig je vaak meerdere momenten wakker
 3. Je komt een stuk moeilijker in slaap
 4. Je slaapt heel onrustig en piekert veel

Herken jij deze klachten al? Dan weet je zeker dat je last hebt van slaapproblemen. Mocht je nog niks herkennen, dan kunnen we ook nog gaan kijken naar symptomen die je in jouw dagelijks leven hinderen:

Je kan moeilijker functioneren overdag:

 1. Je zult heel moe en suf zijn overdag
 2. Je zal niet uitgerust wakker worden
 3. Je hebt problemen met dingen herinneren
 4. Je kan je moeilijker concentreren
 5. Je zal snelle stemmingswisselingen hebben
 6. Je kan je depressief gaan voelen
 7. Je bent erg prikkelbaar of gespannen

Heb je 1 of meerdere zinnen met ja beantwoord? Dan heb je toch echt last van slaapproblemen en moet je dit gaan oplossen. Het hindert je nog meer als je denkt.

Gelukkig is er heel veel goede informatie en professionele hulp te vinden. In dit artikel zal ik dit allemaal samenvoegen om jou weer lekker te kunnen laten slapen.

bloeddoorlopen ogen

Wat Zijn De Oorzaken Van Slaapproblemen?

Nu weet je waarschijnlijk dat je last hebt van slapeloosheid, anders lees je dit artikel niet verder na het lezen van de symptomen. Maar, het is natuurlijk ook fijn om te weten wat hier nou de oorzaken van zijn.

 1. Alcoholgebruik
 2. Psychisch (stress, angst, depressie)
 3. Hormonale aandoening
 4. Slaapapnue (ademstilstand tijdens slaap)
 5. Externe oorzaken (Geluiden van buitenaf)
 6. De overgang

Kinderen hebben ook vaak last van slapeloosheid, maar dit is vaak een stuk onschuldiger. Dit kan namelijk komen door een gebrek aan avondritme. Op het ene moment spelen ze buiten, en 10 minuten later moeten zij al het bed in.

Je begrijpt natuurlijk dat een kind dan, tenzij hij heel lang buiten heeft gespeeld natuurlijk, nog aan het genieten is van de leuke tijd die hij had. En hij wil eigenlijk nog helemaal niet slapen.

Dus mocht je kind hier last van hebben, zorg voor een avondritme. Geen telefoon of tv voor het slapen gaan en niet van het ene op het andere moment het bed in.

Nu de oorzaken van slaapproblemen ook in beeld zijn gebracht kunnen we het eindelijk gaan hebben over hoe we dit op kunnen gaan lossen. Natuurlijk zijn dit niet alle oorzaken van slapeloosheid, maar wel de meest voorkomende.

Mocht je denken dat geen van deze oorzaken van toepassing is bij jou, dan moet je wat dieper gaan zoeken bij jezelf. Is er iets gebeurd waardoor je slaapproblemen kan hebben bijvoorbeeld.

Slaapproblemen Oplossen Zonder Medicatie

Er bestaan 2 manieren om jou van je slaapproblemen te verlossen. De makkelijke maar tijdelijke manier van medicatie en slaappillen. En de manier om het zonder medicatie en slaappillen te doen.

Ik snap natuurlijk dat je het snel opgelost wil hebben en graag medicatie zou willen hebben. Maar dit is niet aan te raden. Waarom niet, hoor ik je nu zeggen? Omdat dit tijdelijk is. Je gaat er ongetwijfeld beter van slapen, maar structureel zal dit niks oplossen.

Mocht je het toch wel willen doen, dan zal ik ook nog een stuk wijden aan de juiste en beste medicatie. (Temazepam & L-tryptofaan).

We gaan het nu dus hebben over de manier zonder medicatie en slaappillen waar je dus veel langer (als het goed is voor altijd) plezier van gaat hebben.

#10 Tips Om Slaapproblemen Te Verhelpen

Tip #1: zorg voor betere slaaphygiëne. Wat bedoel ik hier nou mee? Dit zijn de omgevingsfactoren die jouw slaap beïnvloeden. Zet een raam open of zorg in ieder geval dat er een goede luchtcirculatie is. Het is belangrijk dat het lekker koel is tijdens het slapen.

Naast de juiste temperatuur en lucht is het ook belangrijk dat het donker is in de kamer. Zorg er dus voor dat je goede gordijnen hebt. Komt er dus licht door jouw huidige gordijnen? Dan is het tijd voor nieuwe!

Tip #2: rust voor het slapen gaan. Het is belangrijk om voor het slapen gaan een bepaalde rust te creëren. Dit doe je door een goed slaapritueel te maken. Doe dus elke avond dezelfde dingen voor je gaat slapen. Zo weet je lichaam dat het in de rust modes kan gaan.

Tip #3: ga elke dag op dezelfde tijd slapen. Dit is ook weer een belangrijk deel van het ritueel die je gaat creëren.

Tip #4: gebruik je bed voor slapen. Ga geen dingen doen in je bed. Wat bedoeling ik hiermee te zeggen? Je lichaam moet weten dat je bed is voor het slapen. Ga dus niet liggen lezen of op je laptop zitten in bed. Tv kijken is overigens ook geen goed idee.

Kan je niet slapen en lig je al lang wakker? Ga er dan even uit en ga iets rustigs doen. Zeker geen laptop of televisie gebruiken, want deze stimuleren je hersenen. En dit wil je niet als je juist wil gaan slapen 😉

Ga vooral iets doen wat je niet leuk vind. Dit klinkt heel gek, maar dit werkt echt. Ik denk dat je het wel begrijpt aan de hand van dit voorbeeld:

“Wat haat je om te doen?” vroeg de psycholoog aan zijn cliënt. “Poetsen en afwassen.”, antwoordde de man. “De volgende keer dat je niet kan slapen, zet je dweilen klaar en begin te poetsen.”, adviseerde de psycholoog. Zo gezegd, zo gedaan. Na één nacht te poetsen, was de man verlost van zijn jarenlange slaapprobleem.

Tip #5: Eten drinken dat je beter kan vermijden voor het slapen. Het is belangrijk dat je niet te pikant of te zwaar eet voor het slapen gaan. Hierdoor kan je last krijgen van je maag en er natuurlijk voor zorgen dat je niet goed kan slapen.

En een die je al vaak gehoord hebt, is het vermijden van cafeïne voordat je gaat slapen. Doe dit echt. Cafeïne doet namelijk waarvan het bekend is, je hersenen wakker houden!

Tip #6: Eten en drinken dat je juist wél kan nuttigen. Kersensap, dit heeft gewerkt bij verschillende proefpersonen met slaapproblemen. Calcium, zoals een glas warme melk. Vis met veel vitamine B6 en volle granen die veel magnesium bevatten. Deze producten kunnen jou helpen met een betere nachtrust.

Tip #7: Meditatie. Je denkt misschien dat het raar is om te doen, maar dit helpt bij heel veel mensen om lekkerder te slapen. Hoe kan dit? Er bestaan een aantal goede oefeningen die je helpen met het ontspannen en relaxen van je geest en lichaam. Ik vond het vroeger lastig om dit soort dingen serieus te nemen, maar nu ik dat toch gedaan heb ben ik er wel blij mee.

Dit is namelijk een video die jou goed kan helpen met de meditatie. Uiteraard ben je zelf vrij om te mediteren op de manier die je zelf wil.

Tip #8: zorg voor voldoende beweging overdag. Als je moe bent, slaap je sneller. Dit is de makkelijkste manier om goed te slapen, maar toch vergeten heel veel mensen dit.

Tip #9: koop een goed matras. Ga eens na of jouw huidige matras wel lekker ligt, ook dit kan simpel helpen om lekkerder te slapen.

Tip #10: ga eens opzoek naar hulp. Helpen alle tips niet om jouw slaapproblemen te verhelpen? Ga dan eens opzoek naar professionele hulp. Hier hoef je je helemaal niet voor te schamen, veel mensen doen dit als ze er echt niet uitkomen.

Slaapmedicatie & Slaappillen Kopen

Zoals besproken zal ik nu een klein stuk wijden aan het gebruik van slaapmedicatie en het kopen van slaappillen. Wat zijn dé middelen om te gebruiken als je jouw slaapproblemen toch (tijdelijk) met medicatie wil verhelpen? De meest ‘aanbevolen’ middelen zijn Temazepam & Diazepam.

Wat Is Temazepam?

Temazepam komt in pil vorm en werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens maakt suf en ontspant de spieren. De werking van Temazepam zal je al na 1 uur merken.

Ook is het aanbevolen om het niet te vaak te gebruiken, maar eens in de 3/4 dagen bijvoorbeeld. Bij een dosis van 20mg per dag mag je niet meer rijden. Ook wordt er gewaarschuwd voor het gebruik met alcohol.

Ik wil nogmaals benadrukken dat deze middelen niet de structurele oplossing zijn, en alleen werken bij acute slapeloosheid. Overleg ook altijd met een arts als je een middel wil gaan gebruiken!

Wat Is Diazepam?

Diazepam is een nog sterker middel. Dit wordt alleen in de ergste gevallen door een ARTS voorgeschreven. Het middel gebruiken de artsen om angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, alcoholontwenning, spierkrampen, epilepsie en onrust tegen te gaan.

Belangrijk is dat je NOOIT zomaar pillen online gaat kopen. Hier kan vaak een verslavende werking aan zitten en niet de juiste stoffen bevatten. Overleg dus altijd eerst met een arts, en laat hem iets voorschrijven.

medicijnen

Hoe Kan Je Dieper Slapen?

Inmiddels weet je hoe je goed kan gaan slapen en heb ik je ook hopelijk daadwerkelijk aan een redelijke nachtrust geholpen. Maar hoe kan je dit perfectioneren door dieper te slapen?

 • Slaap in een donkere kamer
 • Filter al het blauwe licht (laptop etc.)
 • Mobiel weg of op vliegtuigstand
 • Neem magnesium voor het slapen (helpt ontspannen)
 • Neem veel daglicht op je overdag!

Voeg deze tips toe aan je huidige ritueel en je zal zien dat je een stuk dieper zal gaan slapen.

Meer Weten Of Hulp Nodig Bij Slapeloosheid?

Je bent inmiddels al een stuk wijzer en hopelijk kan je nu weer lekker slapen.

Denk je dat het niet gaat lukken of heb je al veel geprobeerd? De methode ‘perfect slapen in 7 stappen’ van William van der Klauw is een bewezen succesmethode en heeft al meer dan 15.000 mensen geholpen aan een betere nachtrust.

Wil je meer weten over deze methode? Lees dan even mijn perfect slapen in 7 stappen review!