​​​​Hoe Kan Ik Piano Leren Spelen Zonder Noten Te Lezen?

  • Home
  • /
  • Hoe Kan Ik Piano Leren Spelen Zonder Noten Te Lezen?

Piano leren spelen zonder noten te lezen is een enorm goede manier voor beginners om in de wereld van muziek te stappen. En dan wel de wereld van het piano spelen!

De meeste mensen beginnen hier namelijk nooit aan, omdat zij noten lezen als een groot obstakel zien. Wat veel mensen niet weten is dat je helemaal geen noten hoeft te kunnen lezen om piano te leren spelen.

In dit artikel geef ik je een aantal ijzersterke tips die je nog niet wist en vertel ik je hoe je zo snel en efficiënt mogelijk piano kan leren spelen zonder noten te lezen!

Kun Je Piano Leren Spelen Zonder Noten?

Noten lezen is - net als bijvoorbeeld het huidige schoolsysteem - van de vroegere tijd. Natuurlijk doen nog heel veel mensen dit en heb je hier meer mogelijkheden mee, maar je kunt ook prima piano leren spelen zonder noten.

Je kunt dit zelfs op snellere en ontzettend leuke manieren doen. Geen saaie basis cursussen waar je veel te veel voor betaald, maar echt leuke manieren.

Tegenwoordig kun je piano leren spelen door liedjes na te spelen en op de manier de hele piano beter leren kennen. Toch is dit geen nieuwe manier van piano leren spelen.

Amadeus Mozart stond er namelijk bekend om dat hij puur op het gehoor gehele symfonieën na kon spelen.

Dit is natuurlijk echt next level, maar hij heeft al laten zien dat het menselijk brein hiertoe in staat is. Natuurlijk hoef jij niet direct hele symfonieën te leren spelen, maar hedendaagse liedjes kun je prima leren op gehoor.

Hoe Kun Je Piano Leren Spelen Zonder Noten?

Wat je zou kunnen doen is uren, dagen of zelfs weken lang YouTube video's bekijken en net zo lang te oefenen tot je een liedjes kunt spelen. Dit is natuurlijk een methode dat je ontzettend veel uren gaat kosten.

Er zit hier namelijk geen plan achter. Je gaat maar wat proberen en weet niet exact wat er goed is. Dit vereist doorzettingsvermogen en discipline. 

Aan te raden? Nee. Absoluut niet! Er is een veel makkelijkere methode waardoor je kunt leren om piano te spelen zonder akkoorden.

piano-leren-spelen-zoner-noten

Zo Ging Het Vroeger

Vroeger als je een instrument wilde leren spelen moest je op muziekles gaan. Hier leerde je noten, akkoorden, muzieksleutels en nog veel meer. Aan de hand van wat je het beste kon koos je een instrument en hier ging je mee verder.

Noten leren lezen is voor veel mensen wel te doen, maar je hebt hier ontzettend veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. 

Er zijn veel snellere manieren zoals de manier die ik in dit artikel ga bespreken.

Zo Kan Het Nu Gaan!

Nu kun je namelijk simpel en snel piano leren spelen door akkoorden te leren. Akkoorden zijn combinaties van drie of meer tonen die goed bij elkaar passen.

Op de gitaar worden deze veel gebruikt, maar ook op de piano is dit erg goed mogelijk. Met akkoorden speel je meerdere noten tegelijk. Dit resulteert vaak in een mooier en voller geluid dan als je noot voor noot speelt.

Wel Of Niet Eerst Muzieknoten Leren Lezen?

Mensen die direct beginnen met het spelen van muzieknoten lopen al heel snel vast.

Je begint dus met bladmuziek. Je zit met een boek vol met lijntjes en gekke tekentjes voor je. Dit moet je dus snappen en tegelijkertijd moet je je vingers op de juiste toetsen leggen.

Je kunt je voorstellen dat het vroeger alleen weggelegd was voor mensen die hier echt aanleg voor hadden.

Piano leren spelen via YouTube is bijvoorbeeld ook steeds populairder aan het worden. Het is namelijk een makkelijke manier van piano leren spelen op gehoor.

Hier ben ik echter niet zo'n fan van, maar daar kom ik nog op terug.

Het is een feit dat piano leren spelen aan de hand van noten een stuk lastiger is dan aan de hand van akkoorden. 

Het is dan ook absoluut niet nodig om eerst noten te leren lezen. Je kunt prima met akkoorden beginnen. Verder in dit artikel leer je hoe je dit kunt doen!

Is Het Moeilijk Om Piano Te Leren Spelen Zonder Noten?

Bladmuziek en dus noten zijn erg precies. Het zijn een soort van ''stappen'' die je exact aan moet houden. Zo weet je precies hoe je alles moet spelen.

Akkoorden komen in allerlei vormen, maten en klanken. Deze kun je als het ware zelf verzinnen. Hier heb je dus veel meer vrijheid in, wat in mijn optiek veel lekkerder speelt.

Er zijn echt honderden combinaties die je kunt maken en met elkaar kunt combineren. 

Wat ik dus heel erg fijn vind aan deze methode is dat je je nergens aan moet houden. Je zit niet ''vast'' aan de bladmuziek en aan de noten. Je kunt je creativiteit zijn ding laten doen!

Wat ook bewezen is aan de methode van het piano spelen met akkoorden is dat je, je gehoor oefent, je creativiteit verhoogt en je beter leert improviseren.

Nog een ander bijkomend voordeel is dat je zelf kunt bepalen wat en hoe je een liedje speelt.

Voor Wie Is Dit Geschikt?

Piano leren spelen met noten is niet voor iedereen geschikt. Piano leren spelen met akkoorden is voor een groter publiek geschikt.

Wat ik wel merk is dat mensen met geen enkel gevoel voor muziek en ritme hier veel moeite mee hebben. 

Je moet namelijk veel doen op gehoor en ritme. Dit gaat dus erg lastig als je het niet hebt. 

Verder is deze manier van piano leren spelen voor een ieder geschikt die dit mooie instrument graag zou willen leren bespelen.

Wat ik vooral adviseer is om een mentor aan te schaffen waarvan je deze technieken feilloos kunt leren. Dit hoeft absoluut niet duur te zijn!

Lees ook: Pianoles van René review

Kan Een Kind Ook Zo Piano Leren Spelen?

Natuurlijk kan een kind ook op deze manier piano leren spelen! Sterker nog; het is op deze manier een stuk toegankelijker voor kinderen.

De meeste kinderen hebben een goed gevoel voor ritme en kunnen vaak sneller dan de wat oudere mensen liedjes naspelen op gehoor. 

De Basisakkoorden

Er zijn een aantal basisakkoorden waarmee je super veel liedjes kunt spelen. Onderstaand een video van René Knops (online pianoleraar) waarin hij dit perfect uitlegt.

Als je de tijd hebt dan adviseer ik je om deze video van ruim 7 minuten eens te kijken.

Zoals René dus uitlegt is het helemaal niet moeilijk om dit te leren. Hieronder de 4 basisakkoorden nog eens goed uitgelegd.

Je gebruikt alleen de witte toetsen bij het spelen van deze akkoorden. De zwarte toetsen kun je dus vergeten.

C-Akkoord

Het c-akkoord bestaat natuurlijk uit meerdere tonen. Deze tonen zijn C-E-G. Om dit te ondersteunen heb ik afbeeldingen toegevoegd van deze akkoorden en tonen.

Piano-C-akkoord-

G-Akkoord

Het G-akkoord bestaat uit de G-B-D tonen. Die speel je zo:

Piano-G-akkoord

F-Akkoord

Het f-akkoord speel je door de tonen F-A-C aan te slaan. Dit speel je zo:

Piano-F-akkoord

Am-Akkoord

De kleine ''m'' die je ziet in de naam van dit akkoord staat voor een mineur akkoord. Als je deze ''m'' niet ziet staan dan hebben we het over een majeur akkoord. 

De andere genoemde akkoorden zijn dus majeur akkoorden. Je kan het maar even weten! Het Am-akkoord speel je op deze manier:

Piano-Am-akkoord

Welke Liedjes Kun Je Op De Piano Leren Spelen Met Deze Akkoorden?

Je kunt tientallen liedjes leren spelen met alleen deze 4 basisakkoorden. Zo is het in een klap toch een stuk toegankelijker om piano te leren spelen. Vind je niet?

Ook als je eerst nog twijfelde denk ik dat je de mogelijkheden nu wel kunt zien. Onderstaande video laat mooi zien wat je met deze 4 akkoorden al kan.

Let vooral goed op zijn handen en op hoe simpel het eigenlijk kan zijn. Dat terwijl het gros van de mensen nog denkt dat piano spelen alleen voor de elite is!

Gratis Piano Leren Spelen?

Gratis piano leren spelen is ook mogelijk. Alle informatie en video's zijn via Google en via YouTube te vinden. Het probleem dat ik hier zelf mee heb is dat je niet weet wat nu juist is en bovendien waar je überhaupt moet beginnen.

Dat is eigenlijk altijd het probleem. Daarom adviseer ik iedereen om ten alle tijden een mentor te nemen of training te volgen.

Er zijn inmiddels al duizenden mensen aan de slag gegaan met de online training die ik aanraad. Deze mensen hebben stuk-voor-stuk snel en simpel piano leren spelen.

Piano Leren Spelen Op Keyboard

Mocht je nu geen piano hebben of op dit moment geen geld hebben om een piano te kopen dan is dit geen enkel probleem.

Met een keyboard kun je ook prima uit de voeten. Sterker nog; de meeste mensen beginnen op een keyboard.

De investering voor een keyboard is vele malen lager. Op deze manier kun je goed kennismaken met het piano leren spelen en alles wat erbij komt kijken.

Je kunt dan een piano aanschaffen wanneer je hier zelf aan toe komt. Dus ook deze drempel heb ik nu verlaagd voor je 😉

De meeste goede pianocursussen leren je ook piano spelen op een keyboard. Uiteraard leer je dat ook in de cursus die ik met de volle 100% aanraad.

De Voordelen Van Piano Leren Spelen Met Akkoorden

Het leren van piano spelen door middel van akkoorden doe je het beste met begeleiding. Hier zijn een hoop voordelen voor te noemen.

  1. Akkoorden leren spelen geeft veel voldoening, omdat je hiermee snel liedjes kunt spelen.
  2. Het leren van akkoorden is relatief simpel.
  3. Je gaat begrijpen hoe muziek is opgebouwd door op akkoorden te spelen.
  4. Leer de 12 basisakkoorden kennen en je kunt al miljoenen liedjes naspelen. Dit geeft de mogelijkheid om elk liedje na te spelen die je hoort.
  5. Je hoeft eigenlijk maar 1 akkoord te spelen met je rechterhand. Met je linkerhand hou je een toon steeds vast.
  6. De leadsheets die je krijgt van je leraar vertellen welke akkoorden je moet spelen. (Een leadsheet is een bestand waarin je akkoorden kunt lezen en schrijven).

Pianoles Van René

Pianoles van René is de training die ik bij deze mensen aanraad. Ik raad jou ook zeker aan om deze training te volgen.

Dit is een online pianoles cursus waarin je dus leert piano spelen van een expert. Het mooie is dat je piano leert spelen op akkoorden, maar ook de mogelijkheid krijgt om piano te leren spelen aan de hand van noten.

Daarnaast heb je dus een persoonlijke coach die je helpt en dat allemaal voor een belachelijk lage prijs.

Vroeger moest je een privé leraar huren (wat ontzettend duur is) of je moest groepsles nemen waarbij je niet persoonlijk geholpen wordt.

René Knops heeft echt voor een revolutie gezorgd met zijn online pianoles cursus en de ervaringen en resultaten zijn verbluffend.

Ik adviseer je om mijn Pianoles van René review eens te lezen. Hier lees je alles over deze training en mijn ervaring. Aan de hand van deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken!

2020-pianolesvanrene-programma--450x438-2