​​​​Kippen Houden In Een Woonwijk? Mag Dat Nog Wel In 2020?!

  • Home
  • /
  • Kippen Houden In Een Woonwijk? Mag Dat Nog Wel In 2020?!
Kippen Houden In Een Woonwijk

Kippen houden in een woonwijk is de laatste jaren steeds normaler geworden. Toch vragen mensen zich vaak af of dit wel mag.

Niks is namelijk leuker dan zelf kippen houden en elke dag verse eieren rapen. Maar, mag dit nog wel en hoe zullen de buren reageren?

Geeft Kippen Houden In Een Woonwijk Overlast?

Kippen houden in een woonwijk is meestal geen enkel probleem als ze maar geen overlast maken. Heel soms mag het niet, maar dan moet het in de algemene vordering van je gemeente of huurcontract staan. Anders is het volledig legaal!

Buren

Als je in een woonwijk woont, dan wonen je buren meestal erg dichtbij of zelfs tegen je aan. Dit kan ervoor zorgen dat je buren zich gaan irriteren aan de kippen. Ze hebben last van geluid of stank, dit wil je voorkomen natuurlijk als je de relatie met je buren goed wilt houden 😉

Neem dus op tijd maatregelen om te voorkomen dat het uit de hand gaat lopen en de politie meerdere keren aan je deur staat. Geloof me, ik heb het meegemaakt en dat is niet leuk!

Wat kun je voor maatregelen nemen?

eieren
  • Laat je buren al van te voren weten dat je van plan bent om kippen te kopen. Kijk hoe ze reageren en betrek ze in je plannen. Misschien vinden ze het helemaal niet erg of ze laten je weten dat het hok absoluut niet tegen hun kant van het hek mag komen. Beter om dit vooraf te weten dan als het hok al staat 😉
  • Het beste is om dus sowieso het hok niet tegen het hek aan te plaatsen. Doe dit in het midden van je tuin. Een goede plek voor veel mensen is tegen de schuur aan die vaak in de achtertuin staat.
  • Een haan maakt veel herrie, koop die dus niet en kies voor een bescheiden groepje van krielkippen.
  • Je kunt je eieren delen met de buren als gebaar, dit vinden ze vaak erg leuk.
  • Maak het hok elke week goed schoon, zo voorkom je stankoverlast.
  • Isoleer het hok goed, zo komt er minder geluid door de muren van het hok heen.

Conclusie

Als je je aan de regels houdt die hierboven staan beschreven moet het meestal geen probleem zijn om kippen te houden in een woonwijk. Als je buren echt heel lastig gaan doen en je de relatie belangrijk vindt, dan is het misschien niet zo’n goed idee.

Kies dan voor een kleiner hok met kleinere vogels. Dit is ook leuk en een goede compromis. Je kunt natuurlijk ook ‘schijt’ hebben aan je buren en lekker dat kippenhok in je eigen tuin plaatsen 😉

Kippen houden in een woonwijk en een goed passend hok bouwen? In de Kippengids leer je alles wat je moet weten. Lees mijn uitgebreide review hier: De Kippengids review.

kippen houden in een woonwijk