​​​​Wat Zijn Gezonde Ontbijtgranen? Dit Zijn De #3 Gezondste! (2020)

 • Home
 • /
 • Wat Zijn Gezonde Ontbijtgranen? Dit Zijn De #3 Gezondste! (2020)

Ontbijtgranen zijn een populair ontbijtgerecht, maar is het wel zo gezond? In dit artikel over wat zijn gezonde ontbijtgranen leer je alles over ontbijtgranen en wat de top 3 gezondste zijn.

Na het lezen van dit artikel kun je dus verantwoord ontbijten 😉

Gezond Ontbijten

Goed en gezond de dag beginnen is ontzettend belangrijk. Dit is namelijk de eerste voeding dat je aan je lichaam geeft na ongeveer 8 uur. Je lichaam moet weer opstarten en zich klaarmaken voor de komende dag. Daarom is het van essentieel belang dat je goed gezond ontbijt.

Een gezond ontbijt bestaat uit veel vezels en eiwitten, zo krijg je veel energie en heb je geen honger meer tot je gaat lunchen. Bovendien moet je zo veel mogelijk suikers vermijden in de ochtend. Als je te veel suiker eet, kun je schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgen. Hier kun je weer meer honger van krijgen.

Wat Zijn Ontbijtgranen?

Iedereen kent wel een soort ontbijtgranen, maar wat zijn gezonde ontbijtgranen en wat zijn ontbijtgranen überhaupt? Voor we beginnen met de vraag ‘wat zijn gezonde ontbijtgranen?’ gaan we eerst kijken naar welke producten eigenlijk binnen deze categorie vallen.

wat zijn gezonde ontbijtgranen

Muesli

Muesli komt in allerlei vormen en smaken. De meeste soorten zijn gemaakt uit een mix van granen. Meestal zitten daar nootjes, gedroogd fruit of zaden doorheen. Je kunt muesli eten met kwark, melk of yoghurt.

Is Muesli Gezond?

Muesli kan heel gezond zijn, als je geen variant koopt met een laagje chocolade of honing 😉 Goede muesli zit namelijk goede vezels, eiwitten en afhankelijk van welke soort je kiest veel vitamine of mineralen in.

Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar wat er allemaal extra bij de muesli gedaan is. Dit kan namelijk zorgen voor heel veel extra suikers en dit wil je niet. Bekijk dus altijd het etiket.

Ontbijtpap

Brinta is een van de bekendste soorten ontbijtpap. Dit wordt gemaakt met volkoren tarwemeel en je kunt het eten met melk of water. De meeste mensen kiezen voor melk voor net dat extra beetje smaak.

Is Ontbijtpap Gezond?

Pap bevat meestal veel suikers vergeleken met havermout. Maar gelukkig niet zo heel veel en wel een stuk minder als sommige andere ontbijtgranen. Als we naar Brinta gaan kijken, dan zien we dat hier 4,6 gram aan suikers per 100 gram in het pak zit. Ook bevat Brinta veel eiwitten en vezels. Een ontzettend goede ontbijtkeuze dus.

Havermout

Havermout bestaat uit geknipte havervlokken en is dus een haverproduct. Tegenwoordig zie je vaak foto’s van havermout op social media voorbij komen. Hier doen mensen extra fruit of nootjes bij om meer smaak (en een mooiere foto) te maken. Havermout mix je meestal met melk of water. Ook hier wordt meer voor melk gekozen.

wat zijn gezonde ontbijtgranen

Is Havermout Gezond?

Ja, in principe wel! In havermout kun je veel eiwitten en vezels terugvinden. Hier tegenover staan ook nog eens weinig suikers. Dit is zelfs minder dan 1 gram per 100 gram havermout.

Let ook hier op de producten die je door je havermout heen doet. Dit kan je recepten een stuk ongezonder maken.

Cruesli

Cruesli is de gebakken variant van muesli. Hierdoor krijg je een knapperige vlokje. Dit vlokje wordt vaak gezoet waardoor je meer smaak hebt. Dit brengt ook meer vet en suiker mee helaas. Cruesli kun je ook met kwark, yoghurt of melk eten.

Is Cruesli Gezond?

Nop, helaas niet! Cruesli bevat veel suikers en weinig vezels en eiwitten. De gemiddelde cruesli bevat 21 gram suikers per 100 gram cruesli. Dan hebben we het nu over Quaker! Dit is ontzettend veel.

Kom je dus aan maar weet je niet hoe, omdat je denkt dat je gezond eet? Dan is dit de boosdoener. Als je weet hoe je dit in je dieet kunt passen, dan is het geen probleem. Maar als je dit niet weet, moet je geen cruesli meer eten!

Cornflakes

CORNflakes is een product van, je raad het niet, mais! Door een toegevoegd smaakje van suiker wordt de cornflakes op smaak gebracht. Cornflakes eet je met melk.

Is Cornflakes Gezond?

Ook cornflakes zijn een stuk minder gezond als de rest. Ook in cornflakes zitten weinig eiwitten en vezels en hebben een hoog suikergehalte. Door het eten van een bak cornflakes ga je dus ook niet vol zitten, wat er voor zorgt dat je na 2 uur alweer honger hebt. Dit wil je voorkomen natuurlijk.

Wat Zijn Gezonde Ontbijtgranen Top #3!

We weten inmiddels dat cornflakes en cruesli ongezonde ontbijtgranen zijn. Maar we weten nog steeds niet wat de gezondste ontbijtgranen zijn. Hieronder vind je de top 3:

natalie portman breakfast GIF
 1. Havermout
  0,7 gram suiker per 100 gram havermout
  14 gram eiwitten
  10 gram vezels

  Havermout is de gezondste soort ontbijtgranen en echt een aanrader voor een goed gezond ontbijt!
 2. Ontbijtpap:
  4,6 gram suikers per 100 gram ontbijtpap
  14 gram eiwitten
  10 gram vezels

  Ook ontbijtpap is een hele goede keuze, alleen bevat het wel iets meer suikers. Maar mocht je dit liever eten dan havermout, dan is dat dus prima!
 3. Muesli:
  7,5 gram suikers per 100 gram muesli
  11 gram eiwitten
  9,5 gram vezels

  In alle waarde doet muesli net iets onder aan de twee hierboven, maar ook muesli is een goede ontbijtgraan.

Hulp Met Het Kiezen Van De Juiste Voeding?

Veel mensen vinden het alsnog lastig om de juiste voeding te kiezen. Met FitChef (Turbo) heb je hier geen enkel probleem meer mee. Als je geïnteresseerd bent in leren hoe voeding werkt en kant-en-klare voedingsschema’s wilt ontvangen, raad ik je aan om mijn uitgebreide review te lezen over Fitchef (Turbo).

Lees hier de review: FitChef (Turbo) review.