​​​​Wat Is Daytraden? & Hoe Start Je? (Ultieme Gids)

  • Home
  • /
  • Wat Is Daytraden? & Hoe Start Je? (Ultieme Gids)

Daytraden, een vorm van beleggen dat steeds meer toeneemt in populariteit. Er zijn duizenden boeken en stukken geschreven over beleggen.

In dit artikel leer je meer over daytraden en hoe dit in zijn werk gaat. Daytraden zijn de meest actieve beleggers op de markt. Zij kopen en verkopen iedere dag meerdere posities.

Beginnen met daytraden is steeds toegankelijker voor mensen zoals jij en ik. Er zijn namelijk genoeg cursussen om dit te leren.

In dit artikel leer je de basis van het daytraden en vertel ik je ook hoe je hier op de makkelijkste manier mee kunt starten.

Wat Is Daytraden?

Daytraden lijkt misschien een moeilijk begrip, maar dit is het absoluut niet. Als je aan daytraden doet dan koop en verkoop je dagelijks effecten op de beurs om zo te kunnen profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag.

In gewoon Nederlands profiteer je dus van kleine stijgingen in waarde van de effecten.

Voorheen werd deze manier van traden alleen gedaan door de grotere bedrijven. Tegenwoordig kun je dit ook thuis doen via een online broker. 

Hierdoor is dit model steeds populairder aan het worden onder de mensen die graag geld willen verdienen via het internet. 

Daytraden is dus een hele actieve vorm van traden. Normaal beleg je geld in een bijvoorbeeld een aandeel en haal je dit er pas over een jaar of 30 weer uit.

Overnight Daytraden

Het grootste verschil tussen normale traders en daytraders is dat een daytrader zijn posities sluit aan het einde van de dag. Hierdoor kunnen zij geen geld verliezen als zij niet bezig zijn met traden.

Dit ''overnight risico'' nemen daytraders niet. Normale traders wel. Zij kunnen tijdens de nacht dus geld verdienen, maar ook verliezen.

Dat is het risico wat je hebt bij normaal traden en wat je dus niet hebt met daytraden. Dit is zeker een van de veiligste manieren om te beleggen. Zeker als je een goede mentor hebt.

Online Brokers

Een goede en betrouwbare broker is het allerbelangrijkste als je online gaat traden. Een goede broker kost wat meer geld, maar een daytrader heeft niks aan een broker waarbij hij niet snel genoeg posities kan openen of sluiten.

Dan kun je beter wat meer betalen voor een goede broker dan ervoor kiezen om een goedkope broker te kiezen waardoor je uiteindelijk meer geld verliest. Mijn favoriete broker is LiteBit.

litebit-logo-broker

Transactiekosten

Een ander belangrijk aspect aan het daytraden zijn de transactiekosten die je maakt. Als daytrader voer je namelijk veel transacties uit. Hierdoor zul je ook veel commissie aan de broker moeten betalen.

Als daytrader of daghandelaar kun je vaak volumekorting krijgen bij je broker. Dit dien je even na te vragen. Er zijn ook brokers waar je helemaal geen commissie hoeft te betalen. Deze kosten komen echter op ander gebied wel weer terug.

Staar je dus niet blind op de kosten die je moet maken. Zorg dat je een goede en betrouwbare broker hebt.

Up-To-Date Koersinformatie

Up-to-date koersen zijn ook erg belangrijk. Een goed platform heeft dit prima voor elkaar. Dit is ook een belangrijk aspect als je op zoek gaat naar een goede broker.

Het is heel erg belangrijk dat de koersen goed up-to-date zijn als je op de seconde moet beslissen of je wilt kopen of verkopen. Voor goede up-to-date koersen betaal je vaak een maandelijks abonnement dat je bij je broker af kunt sluiten.

Afhankelijk van de strategie die je hanteert kies je een abonnement. Als je bijvoorbeeld meerdere lagen wil zien dan dien je gebruik te maken van Level II data. Niet elke broker biedt dit aan, zoek dit dus eerst uit.

Wil je maar in een product gaan handelen? Dan kun je kijken naar de EAX-future (FTI). Als je hier geen verstand van hebt dan adviseer ik je om eens een online cusus te volgen.

koersinformatie

Daytraden In De Grafiek

Een goede broker biedt je ook de mogelijkheid om hulpstukken te gebruiken. Zo handelen de meeste daytraders aan de hand van grafieken en data.

Als je een goede broker hebt dan kun je ook live in deze grafiek traden. Zo hoef je dus niet naar een andere plek te gaan om je posities te openen of te sluiten. Dit werkt ideaal.

De meeste goede broker bieden zo'n mogelijkheid.

De Marktscanner

Een andere manier is het gebruiken van de marktscanner. De marktscanner scant de hele markt voor je en geeft je direct de grootste stijgers en dalers. 

Je kunt hier zelf ook filters aan toevoegen en bepaalde dingen uitsluiten. Dit is dus weer een andere manier van traden. 

Daytraden Is Een Levensstijl

Zoals ik al eerder benoemde is daytraden niet te vergelijken met het normale traden. Daytraden word meer gezien als werk, omdat je hier ook de hele dag mee bezig bent.

Als je niet werkt verdien je ook geen geld met daytraden. Je kunt hier dus je eigen business van maken. Dit heb ik ook leren doen door de Day Trading Masterclass.

Je hebt aardig wat tijd en doorzettingsvermogen nodig als je dagelijks honderden euro's wil gaan verdienen. Er valt een hoop te leren op dit gebied wat vooral gebeurt door te doen en dus ervaring op te doen.

Je kunt geen posities openen en even weggaan, want dan ga je je geld verliezen. Het gaat hier om super korte trades, waarbij de posities nooit lang open zijn en zeker niet als zelf niet bezig bent met traden.

Daytraden is dus echt een levensstijl. Iets waar je dagelijks tijd voor vrij moet maken en dus mee bezig bent.

Daytraden kun je doen op veel verschillende manier en strategieën. Hieronder vind je alle strategieën en een korte uitleg, zodat je ook snapt wat er allemaal bij komt kijken.

Scalpen

Scalpen is het super snel handelen op de beurs. Het gaat hierbij om seconden. Scalpen word ook wel flitshandel genoemd, omdat het je in een flits van seconde moet beslissen.

Als je posities wat langer aanhoud dan noem je dit swing trading. Er zijn ook high-frequency traders die binnen miliseconde in- en uit kunnen stappen. Dit zijn meestal algoritmes.

Scalpers zijn overigens de meest actieve beleggers.

Long & Short Gaan

Als we spreken over long gaan dan betekent dit dat je gaat kopen. Als we spreken over short gaan dan betekent dit precies het tegenovergestelde: verkopen.

De keuze of daytraders long of short gaan hangt af van de analyses en de grafieken. Verder zoeken ze ook naar andere ontwikkelingen op de markt. 

Trading-range-1024x471

Momentum Trading

Er zijn traders die elke dag actief op zoek gaan naar grote koersbewegingen. Deze traders traden op momentum. Een grote koersbeweging kan positief, maar ook negatief zijn.

Een trader die handelt op momentum gaat dus met deze trend mee handelen. Ook nu verlaat deze trader zijn positie wel snel.

Contrair Trading

Contraire beleggers zijn het tegenovergestelde van momentumbeleggers. Deze belegger zoekt een fonds waar grote koersbewegingen zijn en probeert contrair aan deze trend te handelen.

De handelaar gaat in dit geval uit van een terugval bij een grote koersstijging. Mocht dit gebeuren dan wordt de posite wederom snel gesloten. Contrair traden noemen ze ook wel ''fading''.

Pivot Trading

Je hebt eerder al gelezen wat Scalpen is. Pivot trading lijkt hier een beetje op. De belegger kijkt hier naar steun- en weerstandsniveaus. Het grootste verschil is dat de pivottrader zijn posities langer vasthoud dan de Scalper.

Wat deze handelaar doet is het zoeken van sterkere steun- en weerstandsniveaus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de laagste of hoogste stand van de dag.

Als de hoogste stand van de dag bereikt wordt dan neemt de belegger een shortpositie in welke hij weer sluit als er een ommekeer plaatsvind. De positites kunnen door bepaalde handelingen ook weer snel gesloten worden.

Hierdoor loop je eigenlijk geen risico. 

Daytraden Automatiseren

De meeste daytraders die al langer bezig zijn, hebben strategieën ontwikkeld die voor hun goed werken. Deze laten ze vervolgens automatiseren. Hierdoor verdien je eigenlijk op de automatische piloot geld.

Hier wordt bepaalde software voor gebruikt welke je aan je rekening kunt koppelen. Zo hoef je dus niet elke dag zelf te gaan traden, maar doet deze software het voor je.

Daytraden Voor Beginners

Daytraden kan voor beginners ontzettend lastig zijn. Ik weet dat het een enorm hoge drempel is om in te stappen. Daarvoor schreef ik dit artikel ook.

Ik hoop dat je nu wat meer weet over daytraden. Als je dit echt goed wil leren en de snelste weg wil nemen naar het begrijpen van daytraden en het verdienen van geld, dan adviseer ik je om deze training te volgen.

In deze training leer je alles van een echte expert. Iemand die hier dagelijks mee bezig is en zelf honderden en soms zelfs duizenden euro's per dag verdient met het daytraden.

Verder krijg je coaching en kun je live meedoen met zijn trades. Ja, dit betekent dus dat je vanaf dag 1 dat je begint al veel geld gaat verdienen. Namelijk hetzelfde als Kevin, omdat je hem exact na kunt doen.

Hier leer je mega veel van en dit heeft mij de wereld van daytraden in geholpen. Absoluut een aanrader. 

Als je hier meer over wil weten kun je ook mijn Day Trading Masterclass review lezen. Mis deze kans niet!

daytrading-kevin