​​​​Wat Moet Je Eten Als Je Wilt Afvallen? De #7 Simpele Richtlijnen!

 • Home
 • /
 • Wat Moet Je Eten Als Je Wilt Afvallen? De #7 Simpele Richtlijnen!

Jij wilt graag afvallen, toch? Anders was je niet op dit artikel terecht gekomen. Helaas is er tegenwoordig veel onzin op het internet te vinden en is het heel lastig om de goede informatie van de slechte te onderscheiden. Dus wat moet je eten als je wilt afvallen?

In dit artikel ga ik je hier alles over vertellen. Wat kun je het beste eten en waarom? Na het artikel ben je in de mogelijkheid om zelf je dieet samen te stellen. Ideaal!

Voeding Om Af Te Vallen

Je hoort helaas veel artikelen roepen dat er speciale voeding is waardoor je snel af kunt gaan vallen. Dit is natuurlijk onzin! Als het zo makkelijk was had iedereen het gedaan namelijk.

Nee, geen super voeding. Wat dan wel? Als je af wil vallen moet je altijd zorgen dat je in een calorietekort zit. Dit betekent dat je dus minder calorieën eet dan dat je verband. Als je meer calorieën binnenkrijgt, dan kom je aan. Zo makkelijk werkt het in principe!

Je kunt dus het beste voeding tot je nemen waar je snel verzadigd van bent en waar niet veel calorieën in zitten. Zo zit je dus snel vol en heb je niet zo veel binnen gekregen. Dit kun je doen door producten met veel vezels te eten.

Maar.. Wat Moet Je Eten Als Je Wilt Afvallen?

Over welke voeding praten we dan nu? Het is wel leuk als je hier eindelijk eens beeld bij hebt, toch? Hier zijn de 7 richtlijnen:

Richtlijn #1 – Groente

Groente is altijd ontzettend belangrijk en daarom ook de eerste richtlijn. Hoe meer groente, hoe beter. In groente zitten namelijk super veel vitamines en mineralen, er zitten weinig calorieën in en veel vezels. Het vult je dus lekker op. Zoals je kunt zien is groente dus het meest ideaal.

Alleen maar groente eten is natuurlijk ook niet prettig en gelukkig heb je nog meer voedingsstoffen nodig die niet in groente te vinden zijn. Je koolhydraten, vetten en eiwitten zijn ook essentieel en niet terug te vinden in groente. Maar, groente is ontzettend belangrijk! Zorg dus dat je bij elke maaltijd een beetje groente eten.

wat moet je eten als je wilt afvallen groente

Richtlijn #2 – Eet Volkoren

Zoals we al even kort hebben besproken krijg je een verzadigd gevoel door veel vezels. Dit betekent dat je sneller vol zit en is dus ideale voeding. Op deze manier zul je dus minder gaan eten en sneller een calorietekort gaan hanteren.

Vezels dragen ook bij aan de gezondheid van je darmen. Helaas weten weinig Nederlanders dit en hebben veel mensen een vezeltekort. Vaak zonder dat zij het zelf weten!

In groente zitten veel vezels, dat hebben we net besproken. Maar er zijn nog veel meer vezelrijke producten. Hieronder een rijtje met vezelrijke producten:

 • Volkoren brood
 • wraps
 • crackers
 • volkoren pasta
 • zilvervliesrijst

Door volkoren producten te eten ben je minder snel geneigd om naar zoete producten na het eten te grijpen. Ook dit draagt dus weer bij aan het afvallen. Dus als we antwoord moeten geven op de vraag: wat moet je eten als je af wilt vallen? Dan zijn vezelrijke producten zeker belangrijk!

Richtlijn #3 – (Magere) Eiwitten

Ook eiwitten zijn een belangrijke factor als je af wilt vallen. Eiwitten activeren enzymen. Enzymen zorgen voor een vol gevoel. Je gaat dus minder eten, omdat je denkt dat je vol zit. Daarnaast verbrand je sneller calorieën door het verteren van eiwitten.

Daarnaast zijn eiwitten natuurlijk je bouwstenen. Je zult dus sneller spierweefsel op gaan bouwen. Spierweefsel verbrand meer calorieën dan vet dus versnelt je stofwisseling. En een snelle stofwisseling betekent dat je meer gaat verbranden, zelfs als je in rust modes bent.

Als je dan gaat zorgen voor een hoge eiwitinname, dan is het belangrijk dat je zo veel mogelijk magere eiwitten tot je gaat nemen. Die leveren logischerwijs minder calorieën op. Hieronder een rijtje van magere eiwitten:

 • Wit vlees
 • Magere zuivel
 • Magere vis
 • Eieren
 • Peulvruchten
 • Soja
 • Volkoren granen

Richtlijn #4 – Gezonde vetten

Veel mensen denken dat ze van vetten dik worden. Dit klopt, als je meer calorieën in vetten eet dan je nodig hebt. Dit is precies hetzelfde als met eiwitten en koolhydraten. Je kunt wel minder vetten dan eiwitten of koolhydraten eten. 1 gram vet is namelijk 9 calorieën en 1 gram eiwitten of koolhydraten 1 4 calorieën.

Vetten hebben hetzelfde effect als vezels. Ze zorgen ervoor dat je vol gaat zitten. Bovendien heb je gezonde vetten nodig om je hersenen gezond te houden, voedingsstoffen tot je te nemen en meer hormonen te produceren.

Maarrrrrr… waar zitten dan gezonde vetten in?! Hieronder wederom een rijtje 😉

 • Noten
 • Plantaardige olie
 • Vette vis
 • Lijnzaad
 • Avocado
 • Kokosolie

Vetten van dierlijke producten zoals zuivel en vlees kun je beter met mate eten.

vis

Richtlijn #5 – Onbewerkte Voeding

Onbewerkte voeding geldt voor alle producten. Dit is namelijk veel gezonder voor je. Als er producten bewerkt zijn, zijn er meestal ongezonde ingrediënten toegevoegd om de producten lekkerder te maken. Dit zijn meestal ongezonde vetten of suikers. Hierdoor kom je sneller aan en hem je meer trek.

Een voorbeeld is gepaneerde kip. Koop dit niet maar koop een naturel filetje en kruid hem zelf. Gebrande en gezouten nootjes zijn ook niet goed en geen aardappels met kruidenlaagjes. Neem zo veel mogelijk naturel producten. Belangrijk!

Zelf producten maken is ook een optie, maar dan moet je wel veel tijd en zin hebben om dit te doen 😉

Richtlijn #6 – Water

Ja dat klopt, water is geen voeding. Maar water is wel van essentieel belang op de vraag: wat moet je eten als je wilt afvallen? Waarom dan?

water stay hydrated GIF

Zonder water kun je niet gezond blijven, dat is 1 ding. Water heb je namelijk nodig om je organen goed te laten functioneren. Daarnaast krijg je een honger gevoel als je te weinig water drinkt. Dit zorgt er dus voor dat je gaat eten terwijl je het helemaal niet nodig hebt.

Door veel water te drinken zit je dus sneller vol en ga je minder snel snacken. Bovendien kan je ook vermoeid raken of een beetje humeurig worden als je te weinig water gedronken hebt. Voor iedereen is het dus belangrijk om veel water te drinken.

Richtlijn #7 – Eet Wat Je Lekker Vindt!

Wat moet je eten als je af wilt vallen? Eten wat je lekker vindt! Dit klinkt heel tegenstrijdig, want de meeste diëten laten je eten wat je helemaal niet lekker vindt.

Wat gebeurt er als je elke dag weer eten moet eten dat je niet lekker vind? Elke dag jezelf moeten dwingen om dat eten te moeten eten? Juist, dan ga je het niet volhouden en terugvallen in je oude gewoontes. Kies dus voeding dat dezelfde voedingswaarde als dat product heeft, maar dan een product dat je wel lekker vindt.

Hou je bijvoorbeeld niet zo van cashewnoten? Haal je gezonde vetten dan uit een ander product dat je wel lekker vindt. Lust je geen broccoli? Haal je vitamine dan uit andere groentes. Zo eet je een stuk makkelijker de juiste producten en val je nog sneller af ook. Win Win situatie!

Conclusie

Dus wat moet je eten als je wilt afvallen? Zoals je gemerkt hebt zijn er geen specifieke producten die je gaan helpen met afvallen. Het gaat erom dat je een goed voedingspatroon vindt waarmee je aan bovenstaande punten kan voldoen.

Als je dat eenmaal voor elkaar hebt gekregen, dan zul je zien dat je stukje bij beetje meer gaat afvallen. Je krijgt tenslotte veel minder calorieën binnen. Geef het tijd, een huis bouw je ook steen voor steen. Zo werkt je lichaam ook!

Hulp bij het kiezen van de juiste voeding en voedingsschema’s op maat? Lees dan hier mijn uitgebreide review over FitChef (Turbo). Momenteel de beste en goedkoopste boeken op de markt!